Kissé mérséklődhetnek az üzemanyagárak

A jövő hétre némi üzemanyagárcsökkenést vár a GKI Energiakutató.
Szerdától a benzin tarifája 2-3, a gázolajé 1-3 forinttal mérséklődhet - jósolja a nemzetközi folyamatok alapján a GKI Energiakutató. A benzin ára így 336, a gázolajé pedig 326 forinton állhat be átlagosan literenként.

A május 2-6-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 42-45 dollár között ingadozott, heti átlag közel egy dolláros, 2 százalékos csökkenést mutatva. A termelésbefagyasztási tárgyalások kudarca és a várakozásokon felüli készletadatok mérséklő, a kanadai olajkitermelés jelentős részét leállító tűzvész, az amerikai és ázsiai kitermelés csökkenése és a további négy leálló fúrókút emelő hatást fejtettek ki a kurzusra. Az áremelési spekuláció enyhült.

A nálunk irányadó mediterrán piacon a benzin 2,2, a gázolaj 2,1 százalékkal lett olcsóbb. Az USA Európával szembeni benzinigénye csökkent, Nigériáé meg is szűnt. Az európai benzinkészletek nőttek, gázolajból apadtak, de még így is 30 százalékkal a tavalyi szint felett állnak.

A héten két forinttal, 0,7 százalékkal kevesebbet, 272,8 forintot kellett adni egy dollárért.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolaj ára 13 százalékkal esett. Egy havi átlagkeresetből most 19 százalékkal több benzint és 25 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.