Cserben hagyta ügyfeleit az alternatív áramszolgáltató

A előre tervezetthez képest egy héttel korábban, január 25-én a szlovák-cseh hátterű Energetikai Központ már felhagyott az elmúlt négy év során árkedvezménnyel magához csábított közel 15 ezer háztartás áramellátásával. A hatóság által ekkor már kijelölt átvevő szolgáltatók így a tervekhez képest egy héttel korábban kezdték meg az érintettek ellátását. Így mindenki megúszta áramszünet nélkül. Igaz, mindezt a hatóság csak ma, közel két héttel a történtek után közölte.
A végső menedékesként kijelölt korábbi szolgáltatók látják el január 26-tól az Energetikai Központ Zrt. korábbi felhasználóit - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményéből. A szolgáltatóváltásra egy héttel a tervezett időpont előtt került sor, mert a társaság képtelenné vált feladata ellátására. A MEKH és a kijelölt szolgáltatók együttműködése révén az ellátás nem szakadt meg.

A MEKH az év elején jelezte, hogy a szlovák-cseh hátterű Energetikai Központ anyagi ellehetetlenülésre hivatkozva február 1-jei hatállyal nem kívánja ellátni a négy éves árampiaci jelenléte során magához csábított közel 15 ezer lakossági áramfogyasztót. 

A hatóság január 15-én az érintett lakossági fogyasztók ellátására a területükön amúgy is jelen lévő EDF Démászt, E.ON Energiaszolgáltatót és Elmű-ÉMÁSZ-t jelölte ki, úgynevezett végső menedékesként. Vagyis mindenki visszakerült eredeti cégéhez. Ezzel elvileg a fogyasztónál nem történik semmi, csak a számlakibocsátó változik, de értelemszerűen megszűnik az Energetikai Központ által biztosított néhány százalékos árkedvezmény.

A szolgáltatóváltás időpontjának a hivatal február 1-et jelölte ki. Ám a társaság január 25-én pénzügyi ellehetetlenülése miatt a felhasználói ellátásához szükséges villamos energiát már nem tudta beszerezni, a felhasználói ellátásáról nem volt képes gondoskodni. A MEKH és a végső menedékesként kijelölt szolgáltatók, illetve az érintett elosztói engedélyesek együttműködésének eredményeként azonban egyetlen érintett fogyasztó sem maradt ellátás nélkül. Az új szolgáltatók a Hivatal határozatának módosítása alapján 6 nappal korábban átvették a 14 ezer 536 lakossági fogyasztót.

Az elkövetkező napokban az új szolgáltatók levélben tájékoztatják a szolgáltatóváltással kapcsolatos tudnivalókról az ügyfeleket. Az érintett fogyasztóknak május 1-ig kell eldönteniük, hogy a kereskedőváltás szabályainak megfelelően választanak a végső menedékestől eltérő szolgáltatót, vagy elfogadják a kijelölt társaság április 1-jéig megküldött egyetemes szolgáltatási ajánlatát és velük egyetemes szolgáltatói szerződést kötnek - írja a hatóság.

Elemzők szerint a történtek nem vetnek túl jó fényt a szociálliberális időszakban bevezetett uniós versenyszabályok életszerűségére, gyakorlati működőképességére vonatkozólag. A gázpiacon az ukrán hátterű EMFESZ, az árampiacon pedig az Energetikai Központ igyekezett a megnyíló jogi lehetőségeket kihasználva a hivatalosnál olcsóbb energiával ellátni a lakosságot. Ám egyik társaság se bírta ezt anyagilag és mindkettő története dicstelenül, az átcsábított ügyfeleknek kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okozva ért véget. A lakosság ma már csak a Magyar Telekomtól vásárolhat - fő szolgáltatásaikhoz kapcsolódóan - olcsóbb áramot. A távközlési cég korábban alternatív gázszolgáltatást is végzett, de nemrég szintén anyagi okok miatt az így átcsábított mintegy 60 ezer lakossági ügyfelet - botrányok nélkül - az állami közműközponttá vált Főgáznak adta át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.