Csányi megjelent a Kiténél

Eldőlt: Bige Lászlót kiütötte Guba Sándor a KITE megvásárlásából. A legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor az OTP-vel gyorsan szorosabbra is fűzte kapcsolatait.

Jogilag is egy kézbe került a KITE Zrt. részvényeinek meghatározó többsége – adta hírül péntek reggel közleményben a hazai agráripari óriás, ám azt nem közölték, pontosan milyen részvényhányadról van szó. Mint megírtuk: a korábban befektetőként ismeretlen Guba Sándor – aki a ügyletet megelőzően a KITE regionális igazgatója volt – 52 százalékos részvényhányadot szerzett a múlt héten a cégben, élve elővásárlási jogával, és további 29 százalék megvásárlását is célul tűzte ki.  

Guba Sándor az utolsó pillanatban halászta el a tavaly 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE többségét a péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosaként is ismert milliárdos, Bige László elől, úgy, hogy több mint 23 milliárdos ajánlatot tett a 81 százalékos pakettra.  Az ajánlat mögött a leggazdagabbak csatáját sejtették sokan: Bige Lászlóval szemben Csányi Sándort, az OTP vezérét emlegették az ellenoldalon, valahol Guba Sándor mögött.

Ezt eddig nem igazolta semmi, ám a feltételezéseket erősítheti, hogy a KITE a közlemény szerint "a jövőben stratégiai megállapodások megkötésével kívánja erősíteni pozícióit." Az elsőt pedig mindjárt az OTP Bank Nyrt.-vel kötötték meg. A pénzintézet vélhetően finanszírozási hátteret biztosít majd a cégnek - a közleményben Búvár Géza vezérigazgató mindenesetre arról beszél, hogy a megállapodás erősödő pénzügyi hátteret, bővülő bel- és külpiaci üzleti lehetőségeket jelent a KITE Zrt. és partnerei számára, hozzájárulva az agráriumban betöltött szerepük további növekedéséhez.

Az azonban továbbra sem ismert pontosan milyen részesedésre tett szert Guba Sándor, és neki milyen tervei vannak. A mostani közleményben a neve sem szerepel, az írás Imre Andrást idézi, aki mindvégig az új tulajdonos meghatalmazott képviselőjeként járt el. Az ügyvéd azt hangsúlyozta: a jelenlegi menedzsmenttel együttműködve, a közel 40 évre visszanyúló hagyományoknak, valamint a kialakult üzletmenetnek megfelelően, a fejlesztéseket szem előtt tartva, a szakmai színvonal emelését folytatva kívánják tovább működtetni a patinás társaságot.

Megkeresésünkre Imre András nem kívánta elárulni, ügyfele pontosan mekkora részvényhányadot szerezett , és milyen konkrét tervei vannak a vállalat jövőjét illetően. Az ügyvéd csak annyit mondott: Guba Sándor a későbbiekben áll a nyilvánosság elé.   

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.