Összecsapnak a magyar szupermilliárdosok

Az eddig ismeretlen Guba Sándor zsebből előrántott 23 milliárddal kiütötte Bige Lászlót az év agrárüzletéből. A háttérben Csányi Sándort is emlegetik.

Váratlan húzással kiütötték a nyeregből az egyik leggazdagabb magyart, Bige Lászlót az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor cég, a KITE Mezőgazdasági Zrt. felvásárlásáért folyó küzdelemben. A negyvenéves múltra visszatekintő, a nádudvari termelőszövetkezetből kivált, és mindeddig szórt tulajdonosi struktúrájú KITE Zrt. tavaly közel 200 milliárd forint forgalmat bonyolított, a mérleg szerinti eredménye pedig 3,5 milliárd forint volt. A társaság a John Deere erőgépek hazai forgalmazója és az egyik legnagyobb műtrágyaszállító.

Ez utóbbi magyarázhatja, hogy szemet vetett rá a hazai műtrágyapiacot uraló péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosaként is ismert Bige László. Így ugyanis egy kézbe kerülhetett volna a műtrágyapiac két meghatározó cége, a legnagyobb gyártó és a meghatározó forgalmazó is. Bige László a közelmúltban maga tette egyértelművé, hogy a dolgozók és a menedzsment kezében lévő 52 százalékos részvénycsomag átvételéről már megállapodott, az üzletet elvben csak a Gazdasági Versenyhivatalnak kellett volna jóváhagynia, a vételár külön számlán pihent.

A milliárdos számításait azonban keresztülhúzta a KITE egyik dolgozója, a vállalat dél-dunántúli regionális központját vezető Guba Sándor. Bige László 81 százalékos részesedést szeretett volna megszerezni, ehhez pedig felvásárlási ajánlatot kellett tennie a több száz kistulajdonosból álló KITE Kft. 29 százalékos részvénycsomagjára. A kft. keddi taggyűlésének kellett volna határoznia az ajánlatról, azonban Guba Sándor rálicitált. Mindezt úgy, hogy a KITE tegnapi taggyűlésén jelen sem volt, miután Franciaországban tartózkodott, így ügyvédje, Imre András képviselte. Bejelentette: a regionális központ vezetője közel kétszer olyan magas áron venné meg a részvénycsomagot, mint amelyet Bige László ígért, s ezt az ajánlatot el is fogadta a kft. tagsága. (Bige László ajánlata a részvényenkénti névérték mintegy tízszereséről, míg Guba Sándoré annak hússzorosáról szólt.) Az így jóváhagyott üzlet értelmében Guba Sándor kilencmilliárd forint kifizetését vállalta, ám minderre megvan a fedezete is. Imre András a taggyűlésen bemutatott egy banki dokumentumot, amely szerint ügyvédi számláján ott pihen a kérdéses összeg, vagyis, ha kell, azonnal fizet a megbízója.

Sőt. Guba Sándor valójában 14 milliárd forintért már megvette azt az 52 százalékos részvényhányadot is, amelyről Bige László korábban megállapodott. A dolgozók és a menedzsment pakettjét összefogó két másik cég (a Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft.) hétfőn tartott taggyűlést ugyanis, ahol Guba Sándor nevében Imre András bejelentette: a már említett hússzoros áron ajánlatot tesz az 52 százalékos részvénycsomagra is (itt Bige László 18-szoros árajánlatot adott eredetileg). Miután a két cégnek Guba Sándor a résztulajdonosa, így elővásárlási joga van erre a pakettre, a tranzakcióhoz nála versenyhivatali engedély sem kell. Így vételárát tétovázás nélkül már kedden át is utalták a kijelölt számlára.

Arról mindenki csak találgatni tud, hogy Guba Sándornak honnan volt ennyi pénze. A helyi szóbeszéd szerint – amelyről több hírportál is beszámolt – a háttérben az agrárbefektetőként is ismert Csányi Sándor mozgatja a szálakat, aki nem ápol felhőtlen viszonyt Bige Lászlóval. A szóbeszéd szerint Guba Sándornak az OTP hitelezett.

Tegnap este sikerült utolérnünk az ügyvédet, Imre Andrást, aki kérdéseinkre annyit válaszolt: ügyfele részben saját forrásból, részben pedig kölcsönből teremtette elő a kérdéses összeget. Érdeklődésünkre külön kiemelte: a hitel nem az OTP Banktól származik. Hangsúlyozta: ügyvédi letéti számláját azonban az OTP Banknál vezeti, szerinte a félreértések innen származhatnak. Egyértelműen kijelentette azonban: a pénz forrását nem tárja fel.

Imre Andrást arról is kérdeztük, hogy ismeri-e az OTP Bank első emberét. Az ügyvéd annyit válaszolt: nincs semmilyen kapcsolata Csányi Sándorral. Idén nem találkoztak, s tavaly is csupán egyszer, öt perc erejéig beszélt a bankárral. Erre magyarázatot adhat az, hogy Imre András a Magyar Bankszövetség szakjogászaként is ismert.

Úgy tudjuk egyébként: Guba Sándor azt is kilátásba helyezte, hogy a vállalat fennmaradó 19 százalékos részvénymennyiségét hajlandó megvásárolni a kisrészvényesektől ugyancsak hússzoros áron – erre a tételre Bige László nem tett ajánlatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.