Biztosítani kell az EU többforrású gázellátását

Az Európai Unió gázellátásában minél előbb meg kell teremteni a több forrásból érkező ellátást. A Nabucco ezek egyike lehet, ám helyzete siralmas.

Eljött az ideje annak, hogy az Európai Unió földgázellátásának több forrásból való bebiztosítása ügyében a szavaktól átlépjünk a tettek mezejére - írja Jan Zahradil, cseh polgári demokrata (ODS) EP-képviselő a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap szerdai kiadásában. A Nabucco ezen a téren egyike az ambiciózus projekteknek, s már a jövő évtized közepén földgázt kellene szállítania a Kaspi-tengertől Európába. Bármennyire is hat európai energiaipari társaság magánprojektjéről van szó, logikus, hogy azt az egész Európai Unió politikai szinten támogatja - mutat rá a szerző.

Ennek ellenére a Nabucco projekt megvalósításának mai helyzetét inkább siralmasnak lehet minősíteni. A legfőbb problémák geostratégiai jellegűek. Máig sem világos, hogy egyáltalán sikerül-e beszerezni a szükséges földgázt az olyan közép-ázsiai országokból mint Azerbajdzsán, Türkmenisztán vagy Kazahsztán. Ennek oka egyebek között Oroszország azon igyekezete, hogy megépítse a Déli Áramlat elnevezésű gázvezetéket, amely ugyanazokból a forrásokból táplálkozna. Az oroszok is világosan látják energetikai monopóliumuk stratégiai jelentőségét, s nem kívánnak lemondani befolyásukról Közép-Ázsiában.

Szükség van ezért arra, hogy az Európai Unió intenzív tárgyalásokat kezdjen úgy a termelő országokkal, mint a tranzitországokkal is, s egyértelműen tegye nyilvánvalóvá, hogy kiáll a Nabucco mellett. Ha a cseh EU-elnökségnek sikerül előrevinnie legalább egy kicsit is az ügyet, akkor az komoly hozzájárulás lesz az egész Európai Unió energetikai biztonságának megerősítéséhez.

A budapesti Nabucco-konferencia ezen a téren az első fecskét jelenti, a következő lépés az EU- tanácskozás lesz. Mirek Topolánek cseh kormányfő budapesti konferencián elhangzott beszédében elmondta: az EU-Southern Corridor Summit tanácskozást Csehország javasolta megrendezni, s az elképzelés az EU Tanács tavalyi október 16-i ülésén megkapta az összes tagállam beleegyezését. A tanácskozásra Prága szeretné meghívni úgy a földgáz kitermelő országok (Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Kazahsztán) legfőbb vezetőit, mint a legfontosabb tranzitországokét (Grúzia és Törökország) is. A fórum helyszínét és idejét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Hangosan beszélni az európai egyesülésről bárki tud. Most azonban nagy esélyünk van tettekkel is bizonyítani, s ezek a tettek jövőben is befolyással lehetnek az EU-tagállamok lakói életére - zárja jegyzetét a jobboldali cseh EP-képviselő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.