Begyűjtik a bukott trafikosok adatait

Új pályázati kiírást ígért a bukott trafikosoknak Fónagy János. A nemzeti dohánycég azonban egyelőre adatokat gyűjt, és nem ígéri, hogy bárki kaphat bármit.

Új pályázati kiírás jelent meg a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. honlapján azoknak a kiskereskedőknek, akik korábban dohányárusítással foglalkoztak, de nem nyertek jogosultságot a koncessziós eljárásban – jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlésben. Fónagy János a jobbikos Szilágyi György napirend előtti felszólalására reagálva közölte: az új pályázati kiírással lehetőséget kapnak a korábban dohányárusítással foglalkozó családok, hogy tevékenységüket folytassák. Jelezte, hogy a pályázati kiírás szerdán két országos napilapban is megjelenik majd.

Valójában nincs szó pályázati kiírásról. Az NDN egy felhívást tett közzé, amelyben a pályázaton vesztes trafikosokat arra kérik, hogy jelentkezzenek. Ennek is vannak feltételei, így például: egyéni vállalkozónak, vagy dohány-kiskereskedelmi cég többségi tulajdonosának kell lenniük. Pályázniuk és veszteniük kellett az előző körben, és nem lehet más jövedelmük: nem lehetnek nyugdíjasok és bankban sem lehet pénzük: kizáró ok például a kamatjövedelem (annak mértékére tekintet nélkül).

A kiírás szerint csak az pályázhat, aki a korábbi pályázaton is érvényes pályázatot adott le. Mint azt többször megírtuk: a pályázaton sokan azért nem indultak, mert az akkor ismert 3-4 százalékos árrés és a szűkre szabott termékkör miatt úgy látták, nem érné meg Nemzeti Dohányboltot üzemeltetni. Lázár János a trafiktörvény ötletgazdája csak a pályázatok lezárása előtt két héttel jelentette be, hogy az árrés emelését tervezi, ahogyan a termékkör bővítéséről szóló módosítást is ekkor nyújtották csak be. A tíz százalékos kötelező árrésről szóló javaslatot a pályázatok lezárása után nyújtotta be a képviselő, majd később tovább szélesítették a trafikok termékkörét, így abba a legújabb javaslatok szerint a fagylalt, illetve jégkrém is bekerült, illetve egy gumiparagrafusnak köszönhetően később akár vegyesboltként is üzemelhet a nemzeti dohánybolt.

A feltételek értelmében a trafiknak 20 éve működnie kellett, nem lehet az éves árbevétele 100 milliónál nagyobb, és – ami még fontosabb – a bevétel 80 százalékának dohányáruból kell jönnie. (Mint többször beszámoltunk róla: a dohány általában csak csalogató termék volt eddig, a trafikosok az egyéb cikkek – üdítők, újságok stb. – értékesítéséből éltek). Kizáró ok a kiskereskedelmi láncban meglévő tagság is – itt valahogy mégis megtalálták a módját, hogy a pályázatból kizárják ezeket.

A felhívásban arról nincs szó, miért kell jelentkezni – annyit azonban közölnek: ez a felhívás nem minősül jogorvoslatnak, és az NDN bármilyen adatokat bekérhet. (Az utolsó öt évről részletes beszámolót kell adni). Azt nem tudni, hogy mindezek alapján mi lesz a kompenzáció – csak annyi biztos, hogy a Fidesz tegnap nagy többséggel tartotta bent Lázár János azon törvénymódosító passzusát, amely szerint a cég bárkit kijelölhet koncesszornak pályázat nélkül is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.