Nagyon mellélőtt a minisztérium

Alig egy hónappal azután, hogy az agrártárca az uniós tejpiaci liberalizációt a magyar termelők egyik nagy kiugrási lehetőségének tartotta, bekövetkezett, amire a kevésbé derűlátó ágazati szereplők számítottak. Az olcsó importtej még olcsóbb, a hazait pedig nehezebb eladni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hétfőn arról tájékoztatta Phil Hogan mezőgazdasági ügyekért felelős uniós biztost, hogy a magyar tejtermelők rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. „A felvásárlási árak mélyponton vannak, jelentős részben az uniós liberalizáció, valamint az orosz irányba történő szállítások tilalmának hatása miatt” – panaszolta a szakminiszter a Kormany.hu beszámolója szerint. Phil Hogan arról biztosította Fazekast, hogy nyomon követik a piaci folyamatokat, és megvizsgálják a hazai problémákat. Arról nem tesznek említést, hogy konkrét megoldási lehetőségekről beszéltek-e egyáltalán a felek.

Magyar tej a raktárban. Az olcsó importtermék kiszorítja a hazait
Magyar tej a raktárban. Az olcsó importtermék kiszorítja a hazait
Kocsis Zoltán / Archív

A felvásárlási, majd a fogyasztói árak esése az ilyenkor szokásos válaszlépést váltotta ki a hazai illetékesekből. Az országos főállatorvos a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól kapott bejelentések alapján ágazati ellenőrzést rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok élelmiszer-biztonsági szakemberei elsősorban az alacsony áron értékesített import fogyasztói tejeket és tejtermékeket vizsgálják majd – közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel. Hogy mindez mekkora segítséget jelent majd a tejtermelők számára, az kétséges, hiszen a piac drámai módon változott meg, az 1,5 százalékos tartós tej sok helyütt már literenként 140 forint alatti áron kapható, s ez legfeljebb a vásárlókat lelkesíti, a termelőket aligha.

A kiváltó ok: 31 év után április 1-jétől megszűnt az Európai Unióban a tagországokra leosztott tejtermelési kvótarendszer. Ezzel tiszta versenyhelyzet állt elő a szektorban, hiszen immár mindenki annyi tejet állít elő, amennyit akar, s oda szállítja, ahol épp vevőt talál rá. Az agrártárca április elején tartott sajtótájékoztatóján a változások kapcsán Czerván György államtitkár még arról beszélt, hogy ez a változás a magyar ágazat számára „kihívást és komoly lehetőséget teremt”.

Utóbbi kijelentés figyelemre méltó változás volt azon véleményekhez képest, amelyek mintegy fél éve hangzottak el, igaz, a gazdálkodók részéről. Ők igencsak borús képet vetítettek előre a kvótarendszer megszűnése kapcsán. A pesszimista termelők arról beszéltek, hogy a feketepiacon keresztül az országba érkező árudömping megroppanthatja a hazai ágazatot, miután mélyen a hazai önköltségi ár alatt lehet az import- (elsősorban UHT-) tejeket a polcokra rakni. A hazai vásárlók számára pedig továbbra is az ár az elsődleges szempont.

A szaktárca meglepőnek mondható optimizmusát firtató kérdésünkre akkor az államtitkár úgy reagált: „A versenynek lehetnek vesztesei is, nem mondjuk azt, hogy itt a Kánaán, de azt sem, hogy összeomlást kellene vizionálni.” Tegyük hozzá: a tejjel-mézzel folyó Kánaán valóban távol esik Magyarországtól, ezzel szemben az összeomlás már látótávolságba került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.