Beáldozták a Porsche vezérét

A Porsche vezérigazgatójának menesztésével elhárult a legnagyobb akadály a Volkswagennel tervezett egyesülés útjából. Wendelin Wiedeking ötvenmillió eurós, több mint 13 milliárd forintos végkielégítéssel vigasztalódhat.

Kidobták a ballasztot, javult a Porsche útfekvése - így értékelhető a sportautógyártó csütörtök hajnalban véget ért felügyelőbizottsági ülése után. A ballaszt ez esetben Wendelin Wiedeking vezérigazgatót és Holger Haerter pénzügyi igazgatót jelenti, akik elszántan küzdötten azért, hogy a Porsche átvegye az irányítást a nagy testvér, a Volkswagen (VW) felett és ez ne fordítva történjen.

A Porsche januárban már 50,8 százalékos részesedéssel rendelkezett a VWkonszernben, s ez vezetett végzetes eladósodásához: jelenleg tízmilliárd eurós tartozást görget maga előtt. A VW ezt a helyzetet kihasználva döntött úgy, hogy visszaszerzi az irányítást és - tizedik autómárkájaként - magába olvasztja a Porschét.

Ezen az úton az első lépést most a Porsche tette meg azzal, hogy a közös megegyezéssel, azonnali hatállyal szerződést bontott a két topmenedzserrel, akik egyúttal lemondtak minden eddig betöltött pozíciójukról. Szaktudásuk azonban nem vész el a Porsche számára, a cég tanácsadóként foglalkoztathatja őket - ha szükségét látja.

Wiedeking 16 éves vezérigazgatói munkásságának elismeréseként 50 millió eurót, Haerter pedig 12,5 milliót vehet fel az alku eredményeként. A volt vezér a 13,5 milliárd forintnyi juttatásának döntő részét jótékony célokra fordítja. A Porschénél működő szakszervezetek támogatásával 25 millió eurós alapítványt hoz létre, szociális feladatokat felvállalva. Korábbi két alapítványának tízmilliót ad, három újságírói szervezetnek félfélmilliót, amit a idős és hátrányos helyzetű zsurnaliszták megsegítésére fordíthatnak. Emellett munkahelyteremtő beruházásokat támogat, és külön kiemelte, hogy az összeg után Németországban fogja megfizetni az adót.

Szintén döntött a felügyelőbizottság egy ötmilliárd eurós tőkeemelésről, ezt feltehetően a Porsche körül legyeskedő, katari Állami Befektetési Hatóság hajtja végre, amely hétmilliárd eurót sem sajnálna arra, hogy birtokon belülre kerülhessen. A Volkswagennél írott forgatókönyv szerint a wolfsburgiak az első körben 49 százalékot vásárolnának a Porschében négymilliárd euróért, a fennmaradó 51 százalékért ugyanennyit fizetnének két éven belül.

A Volkswagen és a Porsche viszálya tehát a végéhez közeledik. A VW elnökvezérigazgató Ferdinand Piech és a Porscheelnök Wolfgang Porsche küzdelmében Piech feltétel nélküli győzelmet aratott - értékel a Bloomberg. A rivalizáló unokatestvérek, a VW Bogárt megtervező Ferdinand Porsche unokái békekötésre kényszerülnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.