Bajnai a Nabuccohoz csatlakoztatná az egyiptomiakat

A magyar miniszterelnök szerint a válság után Európában és az USA-ban jóval lassabb lesz a fejlődés, így a növekvő keleti piacok felé kell fordulni.

 

A Kairóban tárgyaló Bajani Gordon felhívta a figyelmet arra, hogy mintegy 200 kilométerrel meg kell hosszabbítani a már létező, Egyiptomból induló transzarab gázvezetéket, hogy Törökországban elérje a majdani Nabuccót. Ez - mondta - nagyban növelné a Nabucco biztonságát és kiszámíthatóságát, és vonzó piacot teremtene Egyiptom és más észak-afrikai gázeladóknak.

"Most azért jöttünk Egyiptomba, hogy legyen elegendő gáz ebben a vezetékben" - mondta Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon rámutatott arra, hogy Egyiptom a térség legnagyobb cseppfolyós gáztermelő és -szállító országa. Magyarország azt szeretné elérni, ha Egyiptomból is kaphatna gázt, az Adrián Horvátországgal közösen épülő, cseppfolyós gázbehozatalra lehetőséget adó gázterminál.

Az MTI érdeklődésére válaszolva a magyar miniszterelnök azt mondta: ahhoz, hogy a Nabucco működjön három dolog szükséges: kellenek vevők Európában, kell egy vezeték, amin a gázt el lehet juttatni és kellenek eladók. "Az idei évben el kell jutni odáig, hogy a Nabucco-projekt biztonsággal beindítható legyen" - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: fontosak az ilyen tárgyalások, amelyeken Magyarország nem csak a saját, hanem jó néhány más európai ország érdekeit is képviseli.

A magyar miniszterelnök megismételte, hogy Magyarországnak új piacokat kell keresnie, mert a válság után Európában és az Egyesült Államokban jóval lassabb lesz a növekedés, mint előtte. Ezért nyitni kell az új, növekvő piacok felé. Hangsúlyozta, hogy ezért nyitotta meg nemrég Magyarország Kínában az új kereskedelmi és diplomáciai képviseletet, és ezért tárgyalt ő a múlt héten az indiai kereskedelmi miniszterrel, illetve látogatott most Egyiptomba. A kairói látogatás - tette hozzá - illeszkedik a kormány stratégiájába. Mint mondta: lehetőséget kell teremteni a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak.
Magyarország az elmúlt három évben háromszorosára növelte kereskedelmi forgalmát Egyiptommal és most az a cél, hogy megduplázza azt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.