Azerbajdzsán lekerül a térképről - legalább is mint Nabucco szállító

2017-re halasztották az azeri Sah-Deniz 2 földgázlelőhely kitermelését - írta szerdán egy osztrák gazdasági lap. Az újság megállapítása szerint ezzel Azerbajdzsán kiesik a Nabucco gázvezeték szállítói közül.

Az egyik legnagyobb Kaszpi-tengeri földgázmezőre a Nabucco egyik gázforrásaként tekintettek - emlékeztetett a Wirtschaftsblatt. A mezőt eredetileg 2013-ban kellett volna megnyitni, azonban előbb 2016-ra, most pedig 2017-re halasztották a kitermelés megkezdését. "A Nabuccóval kapcsolatos beruházási döntés nélkül nem hozhatunk döntést a Sah-Deniz 2 mezőről" - idézte Vitali Begljarbekovot, a GNKAR állami kőolaj-konszern alelnökét.

Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos március végén egy lapinterjúban úgy vélekedett, hogy legkorábban csak 2018-ban indulhatnak el a szállítások a Nabuccón. Reinhard Mitschek, a Nabucco konzorcium ügyvezetője a biztos kijelentésére reagálva azt közölte: változatlan a gázvezeték építésével kapcsolatos menetrend. Az ütemterv szerint 2011 végén el akarják kezdeni az építést, és a várakozások szerint 2014 végén a vezeték már gázt szállít - jelentette ki Mitschek.

A Nabucco európai résztvevői viszont biztos szállítási ígéretekre várnak - írta a Wirtschaftsblatt. Az uniós biztos éppen a múlt héten járt Azerbajdzsánban és Türkmenisztánban, biztos ígéreteket mindenesetre ő sem kapott. Ilham Alijev azeri elnök biztosította Oettingert, hogy Baku alapvetően a érdekelt a Nabucco megépítésében.

De ha nem valósul meg, "az sem tragédia Azerbajdzsán számára" - tette hozzá Alijev a lap tudósítása szerint. A reményt most Türkmenisztán jelenti miután az Oroszországba irányuló gázszállítása a negyedére csökkent, Asgabad más lehetőségeket keres. A jelek szerint jelenleg Kína az első számú favoritja ezen a téren - írta a lap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.