Az MVM-nek ki kell adnia a Kocsis-időszak offshore-iratait

A bíróság jogerős döntése értelmében az állami Magyar Villamos Műveknek (MVM) ki kell adnia a korábbi vezérigazgató, Kocsis István idején lezajlott offshore- és szállodaügyletek jelentéseit illetve azok elkészítési költségeit - közölte a pert kezdeményező LMP.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint a Legyen Más a Politika (LMP) pert nyert az állami Magyar Villamos Művek (MVM) ellen - tette közzé a parlamenti párt.

Így a cégnek 15 napon belül ki kell adnia a Kocsis István ex-vezérigazgató (jelenlegi BKV-vezér) idejében lezajlott offshore- és szállodaügyre vonatkozó vizsgálati jelentéseket, illetve azok elkészítésének költségeit.

Az LMP 2009 óta szeretné megismerni az MVM szállodaügyletéről szóló belső vizsgálati jelentéseket, valamint a belső vizsgálatok költségeit. De az azóta több vezetőváltást is megélt állami cég üzleti titokra hivatkozva rendre megtagadta azok nyilvánosságra hozatalát.

Ezért a milliárdos károkat okozó offshore- és szállodaügyekre vonatkozó iratokat, valamint a Niker-Jadran szálloda-tranzakció dokumentációját az LMP peres úton volt kénytelen kikövetelni.

Az LMP képviseletét ellátó Schiffer András szerint a jogerős ítélet nyomán világossá vált: az olyan, közpénzekből gazdálkodó nagy közüzemi cégek, mint az MVM Zrt., közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Így az általuk keletkeztetett, illetve a gazdálkodásukra vonatkozó iratok közérdekű adatnak minősülnek és rájuk is érvényes az információ szabadsága - fogalmazott.

Az LMP szerint az állampolgároknak joguk van tisztán látni a közpénzek sorsát érintő ügyekben. Jogukban áll nyomon követni, hogy kik és mikor akarnak offshore cégek mögé bújtatni közpénzeket. Jogukban áll tájékozódni minden olyan esetben, amikor kétségek merülnek fel a közvagyonnal való felelős gazdálkodást illetően - szögezik le.

Az LMP hangot ad abbéli reményének, hogy a jogerős ítélet nyomán hamarosan nyilvánosságra kerülnek a nagy értékű tranzakció iratai.

Az MVM mindezidáig nem reagált a hírre. Pedig az állami áramholding honlapján, Facebook- és Twitter-oldalán is kerestük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.