Az uniós pénz nem jön, Lázár viszont nem megy

Lemondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár keddi brüsszeli látogatását, amelyen Johannes Hahnnal, a regionális politikáért felelős EU-biztossal tárgyalt volna - értesült lapunk. A találkozót múlt hét végén erősítették meg Brüsszelben, be is került a biztosok nyilvános napirendjébe, ám hétfő reggel lemondták az utat.

Lázár és Hahn rendszeresen egyeztet a következő uniós költségvetési időszakkal kapcsolatban, és a Magyarország számára elérhető források felhasználásáról. A mostani találkozónak az adott különös jelentőséget, hogy az Európai Bizottság megkérte Budapestet, addig ne küldjenek számlát, amíg az uniós források ellenőrzésére hivatott közreműködő szervezetek átalakítását nem részletezi a magyar fél, és nem nyújt garanciának az új rendszer működőképességére.

Úgy tudjuk az ügyben Lázár és Hahn nem tudott volna érdemben tárgyalni, mert szerdán lesz technikai egyeztetés a kérdésben a budapesti szakemberek és a bizottság szakértői között. Információnk szerint politikai szinten sok teendő nincs ebben az ügyben, mindkét fél szándéka a nem felfüggesztésnek nevezett felfüggesztés feloldása.

Lázár azonban lendületet adhatott volna a másik ügynek, ami miatt forrásokat tart vissza Brüsszel. Az "aszfaltkeverő ügyben" Brüsszel felfüggesztette a kifizetéseket a hét regionális és a közlekedési operatív program keretében történő útépítő projektekkel kapcsolatban. A bizottság szerint diszkriminatív az a feltétel a pályázatok kiírásánál, amely előírja, hogy az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységgel kell rendelkeznie a szerződő cégnek.

A magyar fél összeszedte már azokat a szerződéseket, amelyeket érinthet a kérdés, és megoldási javaslatot is eljuttatott Brüsszelbe, de egyelőre nem kaptak választ a bizottság szakértőitől. Ennek adhatott volna politikai lökést Lázár János azzal, hogy személyesen egyeztet Brüsszelben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.