Az igazságügyi miniszter irodája képviselte az ubereseket

Tavalyig Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája képviselte az Orbán-kormány és a taxisok által elvben támadott Uber-rendszer magyar cégének vezetőit.

Az alternatív mobilos személyszállításról ismertté vált Uber Hungary Kft. előző vezetőit az Orbán-kormány igazságügyi minisztere, Trócsányi László alapította Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviselte kézbesítési megbízottként – emlékeztet a Figyelő. (A különös helyzetre lapunk már tavaly év elején felhívta a figyelmet.) Csakúgy, mint az új ügyvezetők, az előzőek is az Egyesült Államokban voltak elérhetőek. Az egyik májusban távozott ügyvezető, Ryan Graves az Uber honlapja szerint a társaság világszintű operatív vezetője, akinek a szakmai múltja olyan nagyvállalatokhoz kapcsolódik, mint a General Electric, vagy az étkezési, kikapcsolódási helyeket fellelő, Foursquare nevű mobilalkalmazás.

Az újság a Nagy és Trócsányit az egyik legnagyobb ügyvédi irodaként mutatja be, amely Budapest mellett New Yorkban is jelen van. Az új, szintén amerikai ügyvezetőket már az irodabérlet-piacon ismert, brit hátterű Regus Business Centres Hungary képviseli.

Az Orbán-kormány az Uber és a hagyományos taxisok vitájában utóbbiak pártjára állt, elsősorban azzal az indokkal, hogy a taxisoknak külön rájuk vonatkozó szabályokat kell betartaniuk, és adót is fizetnek tevékenységük után. Az uberesek ugyan gyakorlatilag működhetnek, ám e hangulatban fokozott adóellenőrzésektől, sőt önbíráskodó taxis-szimpatizánsok atrocitásaitól is tartaniuk kell.

Az Uber Hungary meglepően szerény pénzügyi adatokat közöl magáról: 26 milliós árbevételükhöz négymilliós veszteség párosul. Az orgánum feltételezése szerint a "tényleges forgalom és a hozzá kapcsolható nyereség" az Uber holland központjában csapódhat le. A kft. adatait a lap tévesen tavalyiakként mutatja be, miközben azok valójában 2014-esek: 2015-ös adatait a kft. még nem tette közzé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.