Az Aranykor veszi át az ING önkénteseit

Az ING szerdai közleményében megerősítette egy nappal korábbi értesülésünk: az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár veszi át a megszűnő ING Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjait. A több mint 82 ezer ügyfélnek a változással kapcsolatban nincs semmi teendője, a beolvadás nem jelent plusz költséget és adminisztrációs tennivalójuk sincs.

Amint arról beszámoltunk a szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. június 30-án megszünteti pénztárszolgáltató tevékenységét, ezért kellett megoldást találni az önkéntes-, illetve a magánnyugdíjpénztár helyzetére – utóbbi tagjait a Horizont veszi át.

Amint az az Opten céginformációs szolgáltató adataiból is jól látszik, az ING Pénztárszolgáltatót megviselte a nyugdíjrendszer 2010 végi átalakítása, a magánnyugdíjpénztárak működésének ellehetetlenítése, a tagok döntő részének visszalépése a tisztán állami rendszerbe. A társaság árbevétele a 2010-es 1,6 milliárd forintról 2012-re 304 millió forintra csökkent félmilliárdos veszteség mellett.

Mivel az önkéntes nyugdíjpénztár az ING nevet csak addig használhatja, amíg az ING Pénztárszolgáltatóval kötött szerződés érvényben van, ezért a pénztárnak határoznia kellett, hogyan folytassa működését – olvasható a közleményben.

Két lehetséges megoldás merült fel: a más néven, de önálló pénztárként működés, valamint az egyesülés egy másik önkéntes nyugdíjpénztárral. Az alternatívák közötti döntést egy független tanácsadó cég elemzése is segítette, amely figyelembe vette a pénztár rövid és hosszú távú fenntarthatóságát, a közvetlen és közvetett pénzügyi hatásokat, az operatív szempontokat, valamint kockázatelemzést végzett a prudenciális és tagi érdekek figyelembe vételével.

A tagok érdekeit rövid és hosszú távon a legjobban szolgáló megoldásnak az egyesülés bizonyult. A meghívásos pályázatra beérkezett ajánlatok közül az Aranykor összességében kimagaslott a szolgáltatások és pénzügyi stabilitás szempontjából. A tagok keddi küldöttgyűlése az igazgatótanács javaslatát az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárral történő egyesülésre elfogadta, ami azt jelenti, hogy július 1-től az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai az Aranykor tagjaivá válnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.