galéria megtekintése

Belerokkantak a szabadságharcba: befejezi az ING nyugdíjpénztár

7 komment


Horniák Balázs
NOL

Összesen csaknem 110 ezer nyugdíjpénztári tagot érint, hogy az utóbbi évek kedvezőtlen szabályozási változásai miatt bezár az egyik legnagyobb múltú nyugdíjpénztár, az ING kasszája. Az önkéntes ág ügyfeleit az Aranykor, míg a magán-nyugdíjpénztári tagokat a Horizont veheti át.

Megszűnik az ING nyugdíjpénztári ága, vagyis nemcsak a magán-, hanem az önkéntes nyugdíjpénztár is bezár. A szabályozási környezet elmúlt években történt változásai miatt az ING nyugdíjpénztári szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az ING Pénztárszolgáltató és Tanácsadó Zrt. 2014. június 30-án megszünteti pénztárszolgáltató tevékenységét – indokolta a lépést közleményében a társaság.

Nem őrzi tovább az oroszlán - Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az ING Magánnyugdíjpénztár igazgatótanács javaslata, illetve a tagok keddi küldöttközgyűlése döntése alapján beolvad a Horizont Magánnyugdíjpénztárba (korábban AXA). Amennyiben a Horizont május 5-re összehívott küldöttközgyűlése is megerősíti a döntést, az ING-pénztár ügyfelei július 1-től a Horizont tagjaivá válnak.

 

Az ING magán-nyugdíjpénztári tagjainak ezzel kapcsolatban nincs semmi teendője, megtakarításuk automatikusan átkerül a Horizonthoz. A változás nem jelent plusz költséget és a tagoknak adminisztrációs teendőjük sincs – hívja fel a figyelmet közleményében a kassza.

Az ING Magánnyugdíjpénztár 1997-ben kezdte meg a működését. Kezelt vagyona 2013 végén meghaladta a 71 milliárd forintot, taglétszáma pedig a 27 ezret. A Horizont jelenleg 12,1 ezer taggal rendelkezik és mintegy 29 milliárd forint vagyont kezel – az ING-s pénztártagok átvételével a magán-nyugdíjpénztári piac legnagyobb szereplőjévé válik.

A pénztárszolgáltató megszűnése miatt kellett kedden összeülnie az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár küldöttgyűlésének is. Ennek eredményéről ugyan eddig nem kaptunk tájékoztatást, de információnk szerint ott is az összeolvadásról döntöttek a tagok. Az ING önkéntes ága az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárral egyesülhet.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Amennyiben az Aranykor küldöttgyűlése is megerősíti döntést, az ING önkéntes ága július elsejével olvadhat be a pénztárba. A tagoknak ebben az esetben sincs semmi teendője. A változás nem jelent plusz költséget és a tagoknak adminisztrációs teendőjük sincs.

Az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár 1996-ban kezdte meg a működését. Kezelt vagyona 2013 végén 66,7 milliárd forint volt, taglétszáma pedig meghaladta a 82 ezret.

Úgy tudjuk, az ING mindkét pénztár esetében több lehetőséget is megvizsgált, de az önkéntes és a magán kasszánál is az összeolvadás tűnt a legjobb lehetőségnek – a döntést egy független tanácsadó cég elemzése is segített. Az ING mindkét pénztárra meghívásos pályázatot írt ki, ezeken pedig a Horizont, illetve az Aranykor tették a legkedvezőbb ajánlatot.

Az ING kiszállásával már csak négy magánnyugdíjpénztár lesz talpon abból a másfél tucatból, amely a nyugdíjrendszer 2010-es átalakításakor működött. Az említett Horizont mellett a Szövetség (egykori Allianz), az MKB és a Budapest Bankhoz kötődő Budapest. A felügyelet adatai szerint a kasszák tavaly év végén 62 ezer tagjuk 193 milliárd forint megtakarítását kezelték.

Amint arra már többször felhívtuk a figyelmet: a kormány a nyugdíjrendszer átalakításakor olyan szabályt alkotott, amely ellehetetleníti a magánnyugdíjpénztárakat. A kasszák a korábbi 4,5 százalékkal szemben a tagok által befizetett tagdíjak mindössze 0,9 százalékát fordíthatják működésük finanszírozására (a többi a tagok megtakarítását gyarapítja), ám ez nem fedezi a költségeket.

A pénztárak ezért veszteségesen működnek, 2013-at például összességében 757 millió forintos mínusszal zárták. A még működő kasszák vagy a korábban felhalmozott tartalékokból vegetálnak, vagy a mögöttük álló pénzügyi csoport anyagi támogatásából élnek. Utóbbi volt a helyzet az ING-nél is, amelynél tavaly júniusban még úgy nyilatkoztak kérdésünkre, hogy annak ellenére nem tervezik a pénztár megszüntetését, hogy a működés fenntartásához évi 80 millió forint kell.

Úgy tűnik azonban az ING-nél mostanra belátták, a jogszabályi feltételek változására, a helyzet normalizálódására hiába várnak. A pénztárszolgáltatót pedig a magán-nyugdíjpénztári ág nélkül nem volt érdemes fenntartani, ezért olvad be az önkéntes ág is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.