Átzsuppolnák a cégekhez a közmunkásokat

Húsz-huszonötezer közmunkás átlépését segítené idén a kormány a versenyszférába hárommilliárd forintból, és a szakképzettséggel rendelkező pályakezdőkre is kiterjesztenék a gyakornoki programot.
Öt év alatt 563 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, jelenleg 4 millió 273 ezer ember él munkából, a növekedés nagyobbik része a versenyszférához köthető. A foglalkoztatási ráta 54,7 százalékról 65 százalékra emelkedett 2010 óta, miközben a munkanélküliségi ráta 11-ről 6,2 százalékra csökkent. Ez az elmúlt 11 évben a legalacsonyabb szám – derült ki a többi között Cseresnyés Péternek, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárának sajtótájékoztatóján. A több mint félmillió új munkahelyből az állami becslés szerint közel 100 ezer a feldolgozóiparban és az idegenforgalomban jött létre.

A 17-24 éves korosztályban csaknem 300 ezren dolgoznak, a 2010-ben regisztráltnál 80 ezerrel többen. A fiatalok foglalkoztatottsága 17-ről 26 százalékra nőtt, a munkanélküliséget mérő szám ugyanakkor 28-ról 16 százalékra csökkent. A kormányzat munkahelyvédelmi akciói elsősorban erre a korosztályra, és az 55 évnél idősebbekre koncentráltak az elmúlt időszakban: 2013 vége és 2015 októbere között mintegy 900 ezer ember után 335 milliárd forint kedvezményt kaptak a munkaadók. Tavaly az előző évinél 62 ezerrel többen kerültek be ebbe a körbe.

Lakhatási – azaz az otthonuktól távol dolgozókat segítő – támogatás 2600 ember foglalkoztatásához járult hozzá, amire összesen 1,7 milliárd forintot fordított az állam. Az inaktívak munkaerő-piaci visszavezetését ösztönző támogatást a tavaly októberi bevezetés óta 6 ezren vették igénybe.

Januárban újraindult a nők 40 éves munkaviszonyának megszerzését segítő program, ami a kormány becslése szerint 1300 ember nyugdíjba vonulását könnyítheti meg a foglalkoztatónak nyújtott bér- és járuléktámogatás révén.

Ebben az évben a kormány újabb foglalkoztatást segítő programokat indít, elsőként a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című projekt startol február 1-én, amelynek révén a tervek szerint 20-25 ezren léphetnek át a közfoglalkoztatásból az elsődleges munkaerőpiacra. A tervezett keretösszeg 3 milliárd forint: ebből a büdzséből a versenyszférában állást találó közmunkások kaphatnak plusz pénzt fizetésük mellé arra az intervallumra, ami a közfoglalkoztatotti szerződésük szerint még hátra lett volna.

Cseresnyés Péter elmondta, hogy a kormány tervei között szerepel a gyakornoki program kibővítése a szakképzettséggel rendelkező pályakezdőkre, és a rugalmas foglalkoztatási formák, munkaszervezési módok bevezetése is. A gyakornoki programra azok a mikro,- kis- és közepes vállalkozások pályázhatnak majd, amelyek vállalják a 25 év alatti szakképzettséggel rendelkező fiatalok foglalkoztatását. A rugalmas foglalkoztatást ösztönző támogatás pedig további félezer kkv-t segíthet.

A foglalkoztatás-bővítésre szánt források nagy részét az Európai Unió biztosítja, néhányat pedig – például Nők 40+ programot – a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) finanszírozzák.

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta: a vasárnapi boltzár hatása nem volt olyan negatív, mint azt korábban különféle fórumokon becsülték, a kereskedelemben foglalkoztatottak létszáma a legfrissebb adatok szerint is ezres nagyságrenddel nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.