Átalakul a Raiffeisen ingatlanalapja

Hétfőtől már csak kilencven napra fizet az OTP és a Raiffeisen ingatlanalapja is. Előbbi elegendőnek tartja likvid eszközeit a stabil működéshez, míg az utóbbi inkább zártvégű alappá alakul át.

Eddig két ingatlanalap, a második legnagyobb OTP és a harmadik legnagyobb piaci szereplőnek számító Raiffeisen jelezte közleményben, mire számíthatnak befektetőik hétfőtől, amikor az alapok újraindítják jegyeik forgalmazását. Mindkét alap átáll a kilencvennapos elszámolásra, ám mind az OTP Bank, mind a Raiffeisen Bank kész átmeneti lombard hitellel (ennek fedezetét a befektetési jegyek adják) segíteni azoknak, akik ennél gyorsabban szeretnének pénzükhöz jutni. (Az azonban egyik bank közleményéből sem derül ki, hogy ezt a kölcsönt milyen kamat mellett adják.)

A legfontosabb változás a Raiffeisen ingatlanalapjánál várható, amely zártvégűvé kíván átalakulni. Ez az ügyfelek számára azt jelenti, hogy befektetési jegyeiket a futamidő lejárta előtt csak a Budapesti Értéktőzsdén tudják majd értékesíteni – feltéve, hogy találnak rá vevőt. Azoknak a befektetőknek azonban, akik ebből inkább nem kérnének, a Raiffeisen lehetővé teszi jegyeik visszaváltását még az átalakulás előtt.

Az OTP ingatlanalapja továbbra is nyíltvégű lesz, közleménye szerint 22 milliárd forint értékű likvid eszköze hosszabb távon is biztosítja stabil pozícióját. Az OTP Bank ettől függetlenül jelezte, hogy szükség esetén, egy esetleges negatív piaci hangulatban kész megsegíteni az alapot. Ez a segítség jelentheti például az ingatlanalap befektetési jegyeinek vásárlását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.