Meghalt a Nabucco, éljen a TAP?

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH sajnálatát fejezte ki, hogy vezetéke, amely a tervek szerint a Shah Deniz mező 10 milliárd köbméternyi gázforrását szállította volna Európába, nem valósulhat meg.

A társaság közleménye szerint a részvényesei tárgyalnak majd a projektet érintő következő lépésekről. Hangsúlyozzák, hogy a tender eredményét, amely "a Transz-adriai gázvezetéket (TAP) nevezi meg, a gáz olasz piacra juttatására alkalmas útvonalként" elfogadják, ugyanakkor megállapítják, hogy a döntés visszaveti a tervezett európai gázvezeték, a Nabucco megvalósulását.

A társaság egyik részvényese, az OMV vezérigazgatója szerdán kijelentette, hogy a cég egyelőre lezártnak tekinti a Nabucco csővezeték-projektet a jelenlegi formájában, ugyanakkor nem zárja ki egy vezeték megépítését saját fekete-tengeri lelőhelyéhez.

Az osztrák energiaipari konszern előzőleg jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II. földgázmező kitermelői nem a Nabucco West vezetéket választották a földgáz Európába szállítására.
A kitermelői konzorcium közlése szerint a magasabb olaszországi és görögországi gázárak miatt választották a Dél-Európán át vezető TAP vezetéket - nyilatkozta Roiss.

A Nabucco West konzorcium magyar részvényese, az FGSZ Zrt. akkor azt közölte: a Shah Deniz konzorcium hivatalos bejelentése előtt nem kívánja kommentálni a Nabuccóval kapcsolatos híreket.

A Nabuccót 1300 kilométer hosszúra tervezték és az Anatólián áthaladó TANAP földgázvezetékhez csatlakozva a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenben található gázelosztó központba.

A projektből idén kilépett a német RWE, azonban az OMV májusban bejelentette, hogy az RWE részvényeire új érdeklődő, a GDF Suez francia energiatársaság jelentkezett.

A vállalkozás célja az európai földgázellátás függőségének csökkentése az orosz gázforrásoktól.

A Shah Deniz II. azeri gázmező konzorciumát a brit BP, az azeri Socar, a francia TOTAL, valamint a norvég Statoil energetikai nagyvállalat alkotja.

A TAP gázvezeték a svájci EGL, a norvég Statoil és a német E.on Ruhrgas közös vállalkozása, a török-bolgár határtól Görögországon át Olaszországig haladna, s mintegy ötszáz kilométerrel lenne rövidebb a Nabucco Westnél.

Az Európai Bizottság közleményben üdvözölte az azerbajdzsáni Shah Deniz II. döntését a gázt Európába szállító gázvezetékkel kapcsolatban.

A közleményében a bizottság ismerteti, hogy a konzorcium a Transz-adriai földgázvezetéket (TAP) választotta, amely a török határtól Görögországon, Albánián át szállít majd a tervek szerint évente 10 milliárd köbméter földgázt Olaszországig. A brüsszeli testület azt is megemlíti, hogy a törökországi Transz-anatóliai vezeték (TANAP) megvalósulásával együtt így létrejön egy olyan infrastruktúra, amely közvetlen összeköttetést teremt Európa és a Kaszpi-tenger között.

"Ez Európa közös sikere és mérföldkő uniónk energiabiztonságának biztosítása szempontjából" - üdvözölte a döntést José Manuel Barroso, a bizottság elnöke, aki egyben reményét fejezte ki, hogy az azeri elnökkel kötött stratégiai megállapodás keretében mielőbb megvalósulhat a déli gázfolyosó, amelynek kapacitását idővel bővíteni is lehet.

A TAP a Magyarországot is érintő Nabucco West tervezett földgázvezetékkel versenyzett az azeri gáz Európába szállításának lehetőségéért.

Herczog Edit szocialista európai parlamenti (EP) képviselő közleményt adott ki, amelyben Nyugat-Európa számára előnyösnek, Magyarország számára viszont hátrányosnak nevezi, hogy az orosz energiafüggőséget csökkentő azeri földgáz mégsem az eddig előnyben részesített Nabucco, hanem az 500 kilométerrel rövidebb TAP-on keresztül érkezik majd Európába.

"A kormányzati rövidlátás miatt Magyarország ismét kimarad egy, az Európa többi része számára előnyös döntés kedvező fejleményeiből" – értékelte a helyzetet a képviselő.

A szocialista EP-képviselő érthetőnek tartja a bizottság pozitív megnyilvánulását, mert úgy véli, hogy a TAP nemcsak Európa energiabiztonsági problémáira ad hatékony választ, de rövidebb, és így költséghatékonyabb is a Nabuccónál.

Az MSZP-s politikus szerint a döntés arra is rávilágít, hogy "keleti partnereink sem bíznak bennünk".

Moszvában is búcsúztatják a Nabucco projektet. Alekszej Miller, a Gazprom elnöke pénteken Moszkvában, a cég részvényesi közgyűlését követő tájékoztatón jelentette be: a Nabucco nincs többé, most a gázvezeték projekt temetésének vagyunk tanúi.

Az orosz állami gázóriás vezetője újságírói kérdésre válaszolt, egyben elégedettségének adott hangot, mondván, hogy most már legalább világosan látnak.

Alekszej Miller azt is elmondta, hogy az orosz gázt a tervek szerint 2015 végétől Európába, így Magyarországra is továbbító Déli Áramlat gázvezeték finanszírozása teljes mértékben biztonságos, kockázatmentes.

A Gazprom annyi földgázt ad partnereinek, amennyit igényelnek, és tervei szerint 2030-ra az európai piacon 33 százalékos részesedése lesz - hangoztatta Miller.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.