Android: beszélj nekünk magyarul!

Magyarul is elérhető a Google Voice Searc szolgáltatás, amellyel a felhasználó lényegében diktálni képes egy Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonnak.

A szövegbeviteli mező jobb oldalán egy mikrofon-jelre koppintva indul el a szolgáltatás, amely immár magyar nyelven is elérhető. A tegnapi frissítéssel a korábban elérhető 29 támogatott nyelv (és nyelvjárás) mellé 13 új került be a rendszerbe, amivel a becslések szerint 100 millióval nő azon okostelefon-tulajdonosok tábora, akik elviekben használhatják ezt az extra képességet.

A magyar mellett a baszk, bolgár, katalán, európai portugál, galíciai, finn, izlandi, norvég, román, szerb, szlovák és svéd nyelveket tudja értelmezni a felhő alapú szolgáltatásként működő beszédfelismerő rendszer. A Google Voice Typing egy egyszerű beszédfelismerő, ám a Voice Searc tulajdonképpen egy hangalapú internetes kereső.

A Google újdonságáról tudósító hivatalos blogbejegyzés azt is megemlíti, hogy minden egyes nyelv integrálásához több százezer beszédmintát gyűjt össze a kaliforniai vállalat önkéntesektől, majd éveken keresztül finomítja az algoritmust és nyelvészekkel kutatja a nyelvi szabályszerűségeket.

A Hwsw.hu első tesztje szerint az algoritmus meglepően jól és gyorsan képes felismerni szavainkat, lehet hosszabb szövegeket is diktálni, sőt, akár káromkodni is. Vannak viszont bizonyos hangzócsoportok, amik nehézséget okoznak még. Ilyen például a “zt” együtt ejtése, de a rendszer megértette például Bajcsy-Zsilinszky nevét. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.