Mészáros Lőrincnek az egyik cégben sikerül, a másikban nem

Ami az egyik cégben sikerül, a másikban nem Mészáros Lőrincnek, az Orbán Viktorral bizalmas viszonyt ápoló nagyvállalkozónak. A felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cég, az Aranykorona Zrt. közzétette az elmúlt évi üzleti beszámolóját, s abból kiderül, hogy látványos fejlődésen ment keresztül – már ami az eredményt illeti.

A társaság ugyanis 2014-ben 777 millió forint forgalmat hozott össze, amely után valamivel több, mint 316,9 millió forint mérleg szerinti eredményt könyvelhetett el. E szerint a hatékonyságra ma már nem lehetett panasz. Ezzel szemben 2013-ban ugyanezen a soron még úgy is 428,5 millió forintos veszteség szerepelt, hogy az árbevétel lényegesen magasabb volt, 1,16 milliárd forintra rúgott. Az agráripari cég igazgatóságának elnöke egyébként a felcsúti polgármester lánya, Mészáros Beatrix.

A részvénytársaság fő tevékenysége – az internetes oldala szerint – az állattenyésztés, ezen belül a tojótyúk-tartás és az étkezési tojástermelés, illetve csomagolás, valamint a növénytermesztés. Saját hasznosításra jérceneveléssel is foglalkoznak – teszik hozzá. 2001-től bérelt földön saját szántóföldi növénytermesztést folytatnak, a bérbe vett terület nagyságát 1800 hektár körülire teszik. A takarmányt saját keverő üzemükben állítják elő – írják –, s a szükséges abrakot és tömegtakarmányt saját maguk termelik meg. A részvénytársaság a saját adatai szerint 80 főt foglalkoztat.

A mérlegbeszámoló melléklete szerint a mezőgazdasági cégnek egy főrészvényese van – cégbírósági adatok alapján Mészáros Lőrinc –, aki 52,96 százalékot birtokol, a társaság többi része 272 tulajdonos között oszlik meg. Ugyanebből a dokumentumból az is kiderül, hogy igencsak nagy nevek találhatóak az üzleti partnerek között, hiszen a listán fellelhető az Auchan és a Metro is.

A papírok arról is árulkodnak, hogy a kötelezettségállomány érdemben alig változott, hiszen a 2013. évi 656 millióval szemben tavaly 623 millió forint volt. Ezen belül viszont nagy átrendeződés történt. Az Aranykorona hosszú lejáratú kötelezettségei drasztikusan emelkedtek, 19,2 millióról 355 millióra, amiből egyetlen hosszú lejáratú kölcsön 300 milliót „visz el”. Ezzel szemben a rövid lejáratú kötelezettségei 636,7 millióról 268,3 millióra zsugorodtak. Az is látható, hogy a gépállománya érdemben csökkent a cégnek, hiszen a tárgyi eszközök állománya 1,3 milliárd forintról mintegy 1,1 milliárdra olvadt, amiből a gépek mintegy 122 millióért „felelősek”. Az adatok alapján egyébként a tulajdonosok nem vettek ki osztalékot az Aranykorona Zrt.-ből.

Míg az Aranykorona rendezte sorait, addig a Mészáros Lőrinchez sorolt másik agráripari vállalkozás, a Búzakalász 66 Kft. viszont az elmúlt évek legrosszabbját zárta tavaly – írta néhány napja az Mfor.hu. A társaság szintén állattenyésztéssel foglalkozik főtevékenységként, ebben a vállalkozásban található Mészáros Lőrinc sertéstelepe. A vállalat 265,5 millió forintos veszteséget termelt az előző évi 10,1 millió forintos nyereség után.

A folyamat itt éppen ellenkező volt, mint a Aranykoronánál, hiszen itt az árbevétel a romló eredményesség mellett emelkedett, 2,1-ről 3,1 milliárd forintra. A veszteség következménye egyébként az lett, hogy a saját tőke mínuszba fordult, hiszen a korábbi csaknem 29 millió forint után 205 milliós „hiány” keletkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.