Állami céggel épít hálózatot a Huawei

Kormányzati igényeket szolgál majd ki a negyedik mobilhálózat, amelynek technológiai szállítója a Huawei, főválllakozója pedig az állami Antenna Hungária. 

A Huawei Technologies Hungary rendszerszállítóként, az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. pedig generálkivitelezőként vehet részt az MVM NET Zrt. LTE450 technológiára épülő országos lefedettségű hálózatának kiépítésében - erősítette meg a Népszabadság információját az MVM Net Zrt. Mindez azt jelenti, hogy a 12,8 milliárdos hálózatépítési költségen osztozik a két cég, annak oroszlánrészét a generálkivitelező kapja, míg a hálózati berendezésekért annak kisebb része jut a kínai székhelyű vállalatnak, amely a kormány nem kevés stratégiai partnere között van. A hálózat elsősorban a kormányzati célú távközlési igényeket szolgálja - írta az MVM Net közleménye, amely azt nem említi, hogy a kontraktust alá is írták volna.

Lapunk megírta, hogy a 12,8 milliárdból felépülő hálózat technológiai szállítójának a Huawei-t választották ki. Az MVM Net Zrt., mivel álláspontja szerint nem közbeszerzésre kötelezett, mellőzte az átlátható beszerzést biztosító eljárást, helyette az MVM saját belső, versenyeztetési szabályai szerint jártak el. A Digitális Nemzet Fejlesztési programban megfogalmazott kormányzati célokkal összhangban ez a hálózat szolgálja majd ki a gépek közti kommunikációra vonatkozó kormányzati igényeket, valamint lehetővé teszi az okos mérési szolgáltatások létrejöttét.

A Huawei elsőként Finnországban létesített 450-es frekvencia tartományban működő LTE hálózatot, a magyar lenne a második. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.