Aligha segít a termelőkön az uniós tejpénz

Fazekas Sándor elégedett azzal a nem egészen hárommilliárd forinttal, amelyet az Európai Uniótól kapnak a magyar gazdák a tejtermelés és a sertéságazat támogatására. Az agrárminiszter, aki részt vett az EU mezőgazdasági tárcavezetőinek keddi luxembourgi ülésén, lapunknak úgy fogalmazott, hogy a Magyarországnak jutó 9,5 millió euró „több, mint amire számíthattunk”. Ez ugyan még nem lesz elég ahhoz, hogy fedezze a gazdák költségét, de az alacsony árak ellenére növelheti a keresetüket – fejtette ki az agrárminiszter.

Brüsszel 500 millió eurót különít el az uniós büdzsé tartalékalapjából a nehéz helyzetbe került gazdáknak, ebből 420 millió eurót tett az egyes országoknak címzett borítékokba. Magyarországnak tehát ebből kevesebb mint hárommilliárd forint jut, amely a hazai tejtermelésre vetítve literenként alig másfél forint plusztámogatást jelent. Ehhez képest a nyers tej átvételi ára literenként 75 forint közelében mozog, miközben az önköltségi szint 95–100 forint között van.

Múlt hétfőn Brüsszelben vonultak utcára
Múlt hétfőn Brüsszelben vonultak utcára
Jacky Naegelen / Reuters

A hazai, nemzeti támogatás ugyan még hozzájön az említett 75 forintos átvételi árhoz, de még így is literenként mintegy tíz forint hiányzik a gazdák tárcájából – ebből pótol vissza az unió egy forint ötven fillért. A tej árának radikális csökkenése, az orosz embargó és az aszály miatt nagy károkat elszenvedő gazdálkodók anyagi helyzetén segít az a döntés is, amely szerint október 16-tól a korábbi 50 százalék helyett mind a területalapú, mind a terményhez kötött közvetlen kifizetések 70 százaléka hozzáférhetővé válik.

Kérdésünkre, hogy a termelők számíthatnak-e hazai segítségre is, Fazekas Sándor közölte: „Gyakorlatilag elértük a teljesítőképességünk és a jogi lehetőségeink határát. A tejtermelés, a tehéntartás támogatási szintje uniós szinten az egyik legmagasabb Magyarországon. Nem a támogatási szint a probléma, hanem az, hogy a tejkvótarendszer megszűnése miatt túltermelés van, és senki nem kalkulált az orosz embargóval”.

Az Európai Bizottság 80 millió eurót szán a sajt, a sovány tejpor és a sertéshús magántárolásának támogatására, és Magyarország élni fog ezzel a lehetőséggel is – jelezte a miniszter. Az egyszeri segítségnek, a kifizetési előleg megemelésének és a magántárolásnak piacstabilizáló hatása lesz, amely után lehet értékelni, hogy milyen további lépések szükségesek – hangsúlyozta. Kérdésünkre, hogy napirenden van-e a korábban beígért állami tejporító üzem létesítése, Fazekas azt mondta: egy korszerű üzemre mindenképpen szükség van, „a pályázatok kiírása folyamatban van”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.