Alapok: felügyeleti féktől lassult a tőkekivonás

A pénzügyi felügyelet közbelépésének köszönhetően novemberben lényegesen kevesebb pénzt vontak ki az ügyfelek a befektetési alapokból. Az októberi 275 milliárd után a múlt hónapban 130 milliárd forint értékben váltottak vissza befektetési jegyeket.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők (Bamosz) tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 5,2 százalékkal csökkent novemberben, és a hónap végén 2509 milliárd forintot tett ki. A hónapban öt új alap indult, három pedig megszűnt, így a Bamosz tagjai november végén 402 alapot kezeltek. Az alapokból összesen 130 milliárd forint tőkét vontak ki, míg a piaci teljesítmények hétmilliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát. A vagyonvesztés sebessége jelentősen csökkent októberhez képest: akkor az ügyfelek 275 milliárd forint értékben váltották vissza befektetési jegyeiket. (Szeptember a tőkekivonás még mindössze 11 milliárd forint volt.)

A tőkekivonás ütemének csökkenése elsősorban annak köszönhető, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete két hétre felfüggesztette az ingatlanalapok forgalmazását, az újraindulás óta pedig már csak kilencven napra fizetnek az alapkezelők, így a visszaváltási hullám csak november első hetében sújtotta ezeket az alapokat. A befektetők azonban így is 37 milliárdot vontak ki az ingatlanalapokból az elmúlt hónapban, míg októberben ez az összeg 112 milliárd volt. Az ingatlanalapok összvagyonát novemberben a visszaváltások mellett 3,5 milliárd forint veszteség is csökkentette, így a hónap végén már csak 393 milliárd forint volt.

A befektetők a legtöbb pénzt novemberben a nyilvános, nyíltvégű pénzpiaci alapokból vonták ki, összesen 65 milliárd forintot. A hozamok 6,7 milliárddal növelték a vagyont, amely a hónap során 6,1 százalékkal 899 milliárd forintra csökkent. A részvényalapok vagyona 6,4 százalékkal 218 milliárd forintra csökkent. A fogyásból 1,6 milliárd a tőkekivonások, míg 13 milliárd a piaci teljesítmények számlájára írható. No-vemberben egyedül a kötvény- és a vegyes alapok tudtak nyereséget termelni, ám a befektetők ezeknek sem kegyelmeztek. Előbbiekből 14 milliárdot, míg az utóbbiakból 9 milliárd forintot vontak ki. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.