Agyrém: földet akar venni az állam az állami földek eladásából befolyó pénzből

Földet vásárol az állam a Földet a gazdáknak programban az állami földek árverésén befolyt bevételből – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

A hatályos jogszabályok és a kormányrendelet is tartalmazza, hogy az állami vagyon gyarapítására kell fordítani a földeladásból származó bevételt - mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: eddig mintegy 130 milliárd forint bevétele származott az államnak az árverésekből, a programot folytatják. Hangsúlyozta, a föld vagyon, nemzeti kincs, akkor is, ha a gazdák tulajdonában van.

Minderről egy nappal azután beszélt a miniszter, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisített több, a földeladásokkal kapcsolatos, alkotmányellenes szabályt.

A tárcavezető kitért arra, hogy a program sikeres, eddig mintegy tízezer gazdálkodó tudott 100 ezer hektár földet venni. Árveréseken 4800 parcella talált gazdára, a szerződéskötések folyamatban vannak.

Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is lesz érdeklődés a döntően 10-20 hektáros parcellák iránt.

Fazekas Sándor szerint az árverések rendszere átlátható, a törvényben rögzítettek szerint a helyben lakó gazdálkodók vehetnek részt rajta, mindet adat nyilvános.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.