A nagy meleg miatt itthon is jöhetne a szieszta?

Az egyre melegebb és forróbb nyári hónapok miatt szükség van egy új munkavédelmi szabályozásra. Az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) ügyvivője szerint ebben az időszakban a munkát úgy kellene szervezni, hogy legalább negyedórás pihenő jusson a munkavállalóknak óránként.

Az egyre melegebb és forróbb nyári hónapok miatt szükség van egy új munkavédelmi szabályozásra - írja a Világgazdaság mai száma. A lapnak erről az Országos Munkavédelmi Bizottság (OMB) ügyvivője beszélt.

Kánikula idején a munkavállalónak pihenőidő mellé védőital is jár, ám sajnálatos módon ezt nem minden esetben tartják be a munkáltatók.

A szabályozás a hőségben vagy melegüzemekben végzett munka esetén 5-10 perc pihenőidőt ír elő óránként, az ügyvivő szerint ugynakkor legalább negyedórás pihenőt kellene ilyenkor biztosítani óránként.

Az nem igaz, hogy van felső korlátja a védőital mennyiségének, a jogszabály szerint a munkaadó korlátlan mennyiségben köteles hűsítőt biztosítani az alkalmazottak számára.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára úgy nyilatkozott fontos, hogy a munkavállalók számára a nagy melegben minden enyhítő feltétel biztosítva legyen. Azzal kapcsolatban, hogy valóban szükség lenne új munkavédelmi szabályozásra már erősen szkeptikus volt. A sziesztának Magyarországon nincs hagyománya - magyarázta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.