Júniustól megkerülhetik a szakszervezeteket a munkaadók

Az állami támogatások megszerzéséhez eddig a munkaadónak a szakszervezettől is igazolást kellett beszerezniük arról, hogy a cég rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik. Herczog László szociális és munkaügyi miniszter rendeletéből már kikerült ez a pont.

Az állami támogatásokhoz megkövetelt rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolási eljárásában eddig szerepet kaptak a helyi szakszervezetek is, a június1-től hatályos módosítás viszont megszünteti szerepüket - egyebek mellett ezt tartalmazza a szociális és munkaügyi miniszter rendelete, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A parlament nemrégiben némileg enyhített a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményén, ezt követően az igazolási szabályokat módosította a szociális és munkaügyi miniszter. A júniustól hatályos szöveg kivette a rendeletből azt a részt, amely a  munkaadó kötelességévé tette egyes igazolások megküldését a helyi  szakszervezetnek, illetve üzemi tanácsnak.

Aki támogatást igényel, annak igazolnia kell, hogy az utóbbi két évben betartotta a csoportos leépítés szabályait, előírásszerűen tájékoztatta a munkavállalókat érintő problémákról a szakszervezetet és lefolytatta vele a szükséges egyeztetést.

Az üzemi tanácstól  pedig kikérte annak előzetes véleményét, és ahol a jog megköveteli,  együtt döntött vele. Ezeket az igazolásokat kellett - az  elkészítésüket követő 8 napon belül - megküldeni a szakszervezetnek  és az üzemi tanácsnak, amelyeknek az átvételt leszámítva más joguk  nem volt, de mégis értesülhettek arról, ha valótlan tény került az  igazolásokba.

A másik változás az, hogy a rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolására az írásbeli dokumentációhoz csatolni kell az APEH honlapján elérhető - a támogatást igénylőről, mint munkaadóról - fellelhető adatokat. Eddig csak a munkaügyi hatóság honlapjáról kellett mellékelni az információkat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.