A magyar elnökség várja a hivatalos portugál segélykérését

A magyar elnökség készen áll, hogy azonnal megvitassa a portugál uniós segély feltételeit. Az uniós gazdasági- és pénzügyminiszterek pénteki gödöllői megbeszélésének egyik fő témája éppen Portugália, illetve Írország helyzete lesz.

A magyar elnökség kész azonnal és késlekedés nélkül megvitatni a Portugáliában előállt helyzetet - közölte csütörtökön egy háttérbeszélgetésen Kármán András adó-és pénzügyekért felelős államtitkár. Az államtitkár ezzel José Sócrates tengnap éjszaka tett bejelentésére reagált, miszerint az ország kész az Európia Unióhoz fordulni segélyért.

Ugyanakkor az államtitkár hangsúlyozta, hogy egyelőre túl korai lenne egy későbbi segély feltételeiről illetve annak összegéről beszélni, mivel az uniós elnökség, illetve a Bizottság egyelőre nem kapta meg a portugál kormány hivatalos megkeresését ez ügyben.

A magyar uniós elnökség közleményében szolidaritását fejezte ki a portugál kormánnyal, amely - fogalmaz a közlemény - felelősségteljes lépést tett, hogy megőrizze az ország illetve az eurózóna stabilitását. A magyar elnökség úgy látja, hogy a portugál-kérdésben nincs szükség rendkívüli Bizottsági ülés összehívására, mivel az Eurogroup és a jelenleg Magyarországon zajló miniszteri értekezlet minden szükséges döntést meg tud hozni ebben az ügyben.

Az államtitkár leszögezte: az uniós gazdasági illetve pénzügyminiszterek pénteki gödöllői megbeszélésének egyik fő témája lesz a stabilitási kérdéskörben Portugália, illetve Írország helyzete. A miniszteri értekezleten az euroövezeti stabilitási fejlemények megvitatásán túl a résztvevők egy közös állásfoglalást kívánnak kialakítani a közelgő, április közepén tartandó G20-as miniszteri találkozóra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.