A gyáriparosok adómérséklést várnak

A gyáriparosok szerint a konvergenciaprogram céljai alapvetően jók, ám a különadók fenntartása jelentősen fékezheti a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) üdvözli az április folyamán nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramban részletezett kormányzati szándékot.

Így azt is, hogy a kormány a 2010-es 80 százalékos GDP-arányos államadósságot 2015-re 65 százalék körüli szintre csökkentené, illetve, hogy a jelenlegi 3,8 millió munkavállalóhoz képest 2015-re 4-4,2 millió foglalkoztatottra számít.

Ugyanakkor az MGYOSZ szerint a különadók részleges fenntartása, a társasági adó már több alkalommal felmerült csökkentésének elhalasztása, és a munkát terhelő járulékok mérséklésének hiánya azok a pontok, melyek a gazdasági növekedés szempontjából problémát jelenthetnek.

A konvergenciaprogramban megfogalmazott intézkedések az államadósság csökkentése és a költségvetési hiány leszorítása mellett növekedés- és beruházásbarát környezetet teremtenek, ami segíti az új munkahelyek létrejöttét. E célok teljesülése érdekében ugyanakkor kiemelten fontos lenne az is, hogy a jelenleginél több forrás maradjon a vállalkozásoknál – mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke.

A szervezet azt is hiányolja, hogy a konvergenciaprogram nem tér ki a kormány innovációval és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos terveire, holott e területek fejlődésének ösztönzése elengedhetetlen egy hosszú távú, fenntartható növekedési pálya eléréséhez.

A munkáltatói szervezet úgy látja: a beruházások élénkítése a kormány egyik legfontosabb feladata. A kormányprogram és az Új Széchenyi Terv ösztönző hatása a beruházások gyorsabb bővülését eredményezheti. 2013-tól az Új Széchenyi Terv Otthonteremtő programjának hatására már a lakossági beruházás is növekedésnek indul - vélik.

Az MGYOSZ álláspontja szerint, bár sokak számára érdeksérelemmel jár a nagy ellátórendszerek - egészségügy, nyugdíj, oktatásügy -átalakítása, az hosszú távon elengedhetetlen hazánk versenyképességének fokozása érdekében.

A szociális és a családtámogatási rendszer megreformálása, a gyermekek után járó adókedvezmények bevezetése, a nyugdíjreform, az átláthatóbb közpénzügyi szabályozás, az adóék várható mérséklődése és a tervezett felsőoktatási reform egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a foglalkoztatás növekedése mellett lehetőség legyen az államadósság fokozatos csökkentésére is a következő években - szögerzik le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.