A Google, a vágyak netovábbja

A legkívánatosabb munkahelyek listáját nem tőkeerős befektetési bankházak, nem nagy tanácsadócégek vezetik, hanem az internet – fiatalosságát megőrző – óriása, a Google. Ez derült ki a világ 12 vezető gazdaságának 144 ezer, üzleti tudományokat, közgazdaságtant hallgató, illetve mérnöknek készülő diákja körében végzett felmérésből.

A főnyereményt fogja ki, aki a Google-hoz mehet dolgozni – legalábbis a hallgatók zöme így gondolja. És nem az idén először, hiszen a keresőóriás immár negyedik éve elmozdíthatatlan a dobogó tetejéről, jóllehet népszerűségi mutatói azért csökkennek. A diákok a KPMG könyvvizsgáló céget tették a második helyre, a dobogó harmadik fokára pedig a Procter & Gamble fogyasztásicikk-gyártó konszernt ültették fel. A Microsoft kihagyhatatlan szereplője a top10-nek, ezúttal a negyedik helyre került a népszerűségi listán.

Ahogy elült a 2008-as gazdasági-pénzügyi világválság, úgy kerültek ismét előbbre a sorban a tanácsadó cégek és a befektetési bankok. A könyvvizsgálók közül az ötödik Deloitte mellett az Ernst & Young (6.) és a PricewaterhouseCoopers (7.) érdemelte ki a fiatalok bizalmát, míg a tanácsadók közül a McKinsey (14.), a Boston Consulting Group (17.) és a Bain (30.) egyaránt előbbre lépett.

Elképzelhető, hogy Steve Jobs Apple-vezér halála és a cégről napvilágot látott „unortodox” foglalkoztatási módszerek is közrejátszottak abban, hogy a világ pillanatnyilag legértékesebb vállalata kiszorult az első tízből, s a dákok a 11. hellyel tisztelték meg, a Coca Colát is jobbnak tartva nála. A világ második legértékesebb vállalata, az ExxonMobil már nem annyira vonzó, a negyvenedik helyre futott csak be, de az olajcégek harcában még mindig megelőzi a 43. helyre sorolt Shellt.

A nyugodt munkakörülmények, a kreativitás kibontakozását elősegítő környezet, a globális munkalehetőség, az anyagi megbecsülés és a juttatások, továbbá a cégen belüli karrierépítés lehetősége azok a legfontosabb szempontok, amelyeket a fiatalok elvárnak az ideális munkaadóval szemben – foglalta össze a leglényegesebb követelményeket Joao Araujo, a kutatást végző svéd cég, az Universum szóvivője.

A vállalat jó hírneve fontos a számukra, miként az is, hogy elmondhassák magukról, hogy egy „dögös” cégnél dolgoznak, lehet őket irigyelni érte. Persze az, hogy mitől „cool” egy vállalat, minden esetben más, recept erre nincs – írja a felmérés ismertető Bloomberg Businessweek. A Google mindenesetre ismeri az összetevőket, s ezt 54 ezer dolgozója is megerősítheti.

A Google immár negyedik éve vezeti a legkívánatosabb munkahelyek toplistáját a diákok körében
A woman cleans the logo of Google China outside the company headquarters in Beijing January 14, 2010. U.S. Commerce Secretary Gary Locke urged China on Wednesday to ensure a "secure" commercial environment for Google and other U.S. companies after the world's top search engine said it may shut its Chinese-language website because of cyber attacks. REUTERS/Jason Lee(CHINA - Tags: BUSINESS POLITICS SCI TECH IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.