A gázárszabályozás enyhítéséért lobbiznak a nagyvállalatok

A cégek szerint a kormányzat az EON-nal szemben fennálló, 66 milliárdos veszteségét próbálja rajtuk bevasalni az új, gázárszabályozásról hozott rendeletével. Közös szervezetet alapítottak.

A hazai TOP 200 vállalat többségét és számos ipari nagyfogyasztót érint érzékenyen egy új, rendkívüli gyorsasággal meghozott hírközlési és energiaügyi miniszteri rendelet a gázárszabályozásról - mondja a cégekből létrejött lobbiszervezet, a Gázár Érdekegyeztető Országos Fórum (GEOF).

A fórum közleménye, szerint az intézkedéssel az állam a hónapok óta "lebegő" 66 milliárdos EON-veszteséget próbálja ilyenformán átháírtani a piaci szereplőkre egy szerintük ”egyedi, vállalati „pót-adó” formájában.

A kiszabott összeg első részletét már 2009 augusztusában be kellene fizetnie a cégeknek- nagyvállalatok, illetve jelentős ipari fogyasztók kezdeményezésével,ami a GEOF szerint ez a többletköltség a cégek számára betervezhetetlen volt, továbbá nem EU-konform, és munkahelyek ezreit sodorja veszélybe.

Az EON vesztesége úgy keletkezett, hogy a társaságnak a beszerzési ár alatt kellett értékesítenie a közüzemi piacon. A rendelet most olyanokat sújt, akik már régen kiléptek a szabadpiacra és semmilyen módon nem voltak érintettek a veszteséget okozó megállapodásban.

A GEOF közleménye szerint a tagságába tartozó nagyvállalatok szervezetten kívánnak fellépni a számukra többtíz milliárd forintra becsült többletkiadással járó rendelet módosítása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.