A TV2 is sérelmezi Lázárék tervét

A vezető kereskedelmi tévék kifogásolják, hogy a kormány, a reklámadóhoz hasonlóan, a piaci szereplők megkérdezése nélkül nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek elfogadása esetén a társaságok egyelőre nem kérhetnek terjesztési díjat a kábelszolgáltató cégektől.

A Lázár János miniszter által benyújtott törvénymódosítás szerint a legnézettebb tévék addig nem kérhetnek programdíjat a kábelszolgáltató cégektől, amíg a kormány ki nem dolgozza a programdíj fizetésének részletes szabályait. A kormány indoklása szerint kedvezőtlenül hatna az előfizetői díjakra, ha a TV2-ért és az RTL Klubért is pénzt kérnének a jövőben, emelkednének a díjak, amit a kormány el akar kerülni. A javaslat alapján a legnézettebb csatornáinak díjszabását egy külön kormányrendeletben fogják meghatározni, azaz államilag fogják szabályozni az árképzést.

A TV2 közleménye szerint a törvénytervezet előzetes egyeztetés, a piaci szereplők megkérdezése nélkül került a parlament elé. A cég 2015-ös üzleti tervében szerepelt, hogy terjesztési díjat kér a szolgáltatóktól, így érzékenyen érintené a vállalatot, amennyiben a törvény ezt később nem tenné lehetővé. A TV2 magyar tulajdonba kerülése után műsorstruktúrájának átalakításába kezdett, és komoly műszaki invesztícióba kezdett. Ez utóbbi folytatása kerülhet veszélybe, amennyiben kimarad a tervezett bevétel.

Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója idén februárban a Forbesnak azt mondta, legalább 6-8 milliárdos pluszbevételre számít a terjesztési díjból, és abban reménykedik, hogy ez helyrebillenti a cége mérlegét.

A kereskedelmi csatorna közleménye szerint az előzetes hírekkel szemben a törvényjavaslat egyértelműen utal arra, hogy egy jövőbeli szabályozás lehetővé teszi a TV2 számára, hogy terjesztési díjat kérjen. – Támogatjuk és sürgetjük, hogy a szabályozás előkészítése érdekében mielőbbi egyeztetés induljon az iparág szereplőivel. A TV2 eddig is azt képviselte és ezen túl is azon az állásponton lesz, hogy a terjesztői díjat ne a nézőkkel fizettessék meg – közölte a TV2.

Az RTL Klub egyelőre nem kívánt reagálni a kormány javaslatára, a csatorna egyik vezető személyisége ugyanakkor a háttérben szintén azt kifogásolta, hogy a kormány a reklámadóhoz hasonlóan, a véleményük kikérése nélkül nyújt be az iparág üzletei terveit alapvetően átalakító törvényjavaslatot. Információink szerint az RTL jövő évi üzleti tervében szintén fix pontként számoltak 6-8 milliárdos kábeldíj-bevétellel, ami mérsékelhette volna a reklámadó fizetési kötelezettségből adódó évi 4-6 milliárdos többletkiadását.

Az RTL Klub és a TV2 még indulásakor, 1997-ben engedélyezte egyoldalúan a kábelszolgáltatóknak műsoruk ingyenes átvételét. Először 2010-ben merült fel, hogy a két csatorna 2011. januártól pénzt kérjen a kábelszolgáltatóktól és a földfelszíni sugárzást végző Antenna Hungáriától. Ebből végül nem lett semmi. Az RTL Klub akkor háztartásonként havi nettó 490 forintos ajánlatot tett a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség tagjainak, de ezt a kábelszolgáltatók többsége csak listaárnak tartotta. A TV2 pedig akkor cáfolta, hogy 600 forinttal akarna sarcolni.

A kábelkommunikációs szövetség tiltakozott a terv ellen, mondván „a drasztikus mértékű televíziós műsordíj egyoldalú bevezetése az eddig minden résztvevő számára megfelelően működő médiapiaci modellt úgy borítaná föl, hogy annak vesztesei elsősorban az előfizetők, másodsorban a kisebb tévécsatornák és a műsorterjesztő szolgáltatók lehetnek”. Attól tartanak, érveltek, hogy az újabb díjteher miatt főként az évek óta tartó előfizetőidíj-csökkenés további folyamata veszélybe kerülhet.

Az RTL viszont arra hivatkozott, hogy 1997-es indulásukkor a műsoraikat a kábeltársaságok nem a (csak a közszolgálati csatornákat tartalmazó) „szociális csomagba”, hanem a jelentősen drágább bővített csomagba tették, így a kábelszolgáltatók az évek során több százmilliárdos bevételre tettek szert, amin csak a tematikus adókkal osztoztak. Végül úgy alakították a jogszabályt, hogy a digitális átállás határidejéig, 2014. december 31-ig a két vezető kereskedelmi tévé ne kérhessen pénzt a kábelszolgáltatóktól.

Iparági források szerint a két vezető kereskedelmi tévének havonta, háztartásonként egy euró volt a tárgyalási ajánlata. Ez azt jelentette volna, hogy a kábelszolgáltatók legalább 1000 forinttal kellett volna emeljék az átlagosan 2-3 ezer forintos havi előfizetési díjaikat. Bár az országgyűlési választások után beterjesztett reklámadó alól a TV2 idén még mentességet kapott, jövőre már fizethet. Az RTL pedig – a cég számításai szerint – már idén 4,6 milliárdot fizet be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.