Olcsóbb tűzifát akar Ujhelyi

Az ünnepek alatt több mint tizedével drágult a tűzifa - állítja az általa ismert statisztikákra hivatkozva Ujhelyi István MSZP-alelnök, európai parlamenti képviselő. Ezen túlmenően - lapunk általa nem hivatkozott tavaly év végi elemzésére erősen emlékeztető fordulatokkal - megállapítja, hogy a lakosság közel fele, mintegy négymillió ember részben vagy egészben még mindig fával, illetve szénnel melegíti otthonát. Az Orbán-kabinet tagjait így a tűzifa költségeinek azonnali csökkentésére szólítja fel, kezdve a rekordmagas adóteherrel. (Ha jól értjük tehát, az MSZP a tűzifa áfájának csökkentésére szólítja fel a kormányt.)

Arra, hogy az Orbán-kabinet kihagyta a rezsiharcból a lakosság negyven százalékánál fűtő fát és szenet, elsőként lapunk hívta fel a figyelmet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi tudósításunkban idézett adatsora szerint a tűzifa augusztus és november között 3,5 százalékkal drágul, azóta új adat nem került fel a KSH hivatalos oldalára. A közel tíz százalékos fadrágulást 2012 decembere óta mutatják az adatok.

A tavalyi év utolsó két hónapjában már huszonöten fagytak meg Magyarországon, közülük többeket saját otthonában érte az embertelen halál - írja a téma kapcsán Ujhelyi. Mert nem volt mivel és miből fűteni. Mindez a XXI. században, Európa közepén, egy állítólag „működő reformoktól" szárnyaló, rezsicsökkentés kormánya" által vezetett országban.

A Fidesz-kormány által korábban meghirdetett tűzifa-rezsicsökkentési program elhalt, az azóta megvalósult áremelések elégtelenné és elérhetetlenné tették az olcsó tűzifát a legrászorultabbak számára. A kabinet hiába emelte a kapcsolódó szociális program keretösszegét, a legszegényebbeket továbbra is a fagyhalál fenyegeti - írja a szocialista képviselő.

Csongrádban tényleg kilőtt az ár

Tüzéptől függően 13-45 százalékkal drágult a tűzifa Csongrád megyében az elmúlt hetek során - közölte a delmagyar.hu. 2015 nyarán és ősszel 2200–2400 forintot kértek egyetlen mázsa száraz tüzelőért Szegeden, január 4-én viszont már 2700–3500 forint közé nőtt az ár. A megye 170 ezer ingatlana közül több mint 26 ezret fűtenek kizárólag fával - csak alig valamivel kevesebbet, mint ahányban a többszörösen rezsicsökkentett távhő üzemel. Az erdészeteknél olcsóbb a tüzelő - jegyzik meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.