galéria megtekintése

Az Orbán-kormány megint kihagyta a legszegényebbeket

12 komment


Marnitz István

Kilőtt a tűzifa és a szén ára. A Fidesz rezsiforradalmában a jelek szerint nem gondoltak a fával és szénnel is fűtő négymillió honfitársunkra. A két tüzelő ára töretlenül nő. Az árcsökkentés az idén elmarad.

A mostani fűtési szezonban már nem várható a tavalyihoz hasonló központi tűzifa-rezsicsökkentés – tudta meg a Népszabadság. A Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó állami erdészetek idén a hangsúlyt a szociális tűzifaprogram sikeres lebonyolítására és a lakossági tűzifagyűjtés támogatására helyezik – fogalmazott megkeresésünkre a szaktárca. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés kormányzati hatáskör. Szeptemberben még azt üzenték, hogy az ügyben addig nem született döntés, de ha lesz, a hozzájuk tartozó erdőgazdaságok készek maradéktalanul végrehajtani.

Talán tényleg jobb, ha a tűzifa-rezsicsökkentést a tavalyi formában nem ismétlik meg.

Akkori felmérésünk szerint a tetemes és kötelező szállítási díjak miatt a rezsicsökkentett fa sokszor többe került, mint amit valaki maga vitt haza vagy saját úton vásárolt meg. Ennek megfelelően az erdészetek dolgozói lapunknak igen szerény közönségsikerről adtak számot. Mi több, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a farezsicsökkentés tavaly októberi meghirdetését követően a termék ára még nőtt is.

 

Bár a kormánypropaganda az akciót ennek ellenére sikeresnek nevezte, az a jelek szerint az idén mégis elmarad.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

A KSH szerint 2011-ben 3,9 millió lakott háztartásból több mint 700 ezerben fűtöttek csak fával, közel 130 ezerben fával és szénnel, mintegy 600 ezerben pedig gázzal és fával. Adataik szerint ma a magyar lakosság közel negyven százaléka, mintegy négymillió ember otthonát fűti részben vagy egészben fa vagy szén. A Fidesz rezsiharcának központjában viszont mindig is a gázár állt,

tehát sosem a legszegényebbek érdekeit nézték. Azokét, akiknek már nincs pénzük gáz- vagy távfűtésre, viszont lopni se hajlandók a tüzelőt.

Az érintettek közé sorolhatók azok a módosabbak is, akik a politikai játékszerré vált gáz helyett közelebbről elérhető tüzelőanyagokkal, például fával vagy szénnel fűtenének, természetesen szintén törvényesen. A brikett, lignit, koksz, pellet és egyéb alternatív tüzelőanyagok tekinte­tében ráadásul eddig fel se merült a rezsicsökkentés gondolata. E tüzelőfajták a többinél kétségkívül erősebben szennyezik a környezetet, de a kabinet soha nem a levegő minőségének védelmével magyarázta azt, hogy e körben nem érvényesítette a rezsicsökkentést.

Pedig a lakosság negyven százalékának meleget biztosító tüzelőanyagokra bőven ráférne a tényleges, érdemi árvágás. A KSH adatai szerint a tűzifa csak augusztus óta 3,5 százalékkal drágult.

A rezsiharc 2012 végi meghirdetése óta a szinte töretlen áremelkedés már közel tíz százalékra jön ki.

A brikett ára 2012-ben még több mint tízszázalékos éves emelkedést mutatott. Azóta az ív ellaposodott, de 2012 végéhez képest így is közel hét százalék a drágulás. A brikett ára ez év augusztus óta több mint egy százalékkal kúszott feljebb.

Pedig nem is volna lehetetlen feladat az árak megregulázása.

A szabadon versengő magáncégek alkotta PB-piacon például tavalyelőtt befagyasztották a kereskedők különböző lakossági tarifáit, és a háztartásoknak azóta ennél csak tizedével olcsóbban adhatják a töltetet. E piaci beavatkozás egyelőre nem vezetett ellátási zavarokhoz.

Megjegyzendő ugyanakkor az is, hogy a Belügyminisztérium által szervezett szociális faprogram keretében évek óta ingyenes tüzelőosztás is zajlik. Ennek során állítólag még a felajánlott mennyiség sem fogy el mindig. A tűzifa és a brikett áremelkedésével kapcsolatos megoldás iránti kérdéseinkre a Fidesz-frakció eddig nem reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.