A Kálmán-csoport viheti a Mal részeit

A versenyhivatal engedélyezte, hogy a vörösiszap-katasztrófa miatt tönkrement Mal timföld- és hidrátüzletága az osztrák Kálmán László cégeihez kerüljön.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a felszámolás alatt álló Mal Magyar Alumínium Zrt. timföldüzletága a Silkem Hungary Kft., hidrátüzletága pedig az Inotal Hidrát Hidrátgyártó Kft. részévé váljon.

A timföldüzletághoz tartoznak a timfölddivízió, valamint a kalcináló- és őrlőüzem eszközei, ingatlanjai és készlete. A hidrátüzletág magába foglalja a hidrátszárítás és -őrlésüzem eszközeit, ingatlanjait és készletét.

A Silkem fele-fele arányban az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt. és a holdingtevékenységet végző szlovén Silkem Plus tulajdonában áll. Az Inotal Kálmán László vállalkozáscsoportjának tagja. A Kálmán-csoport meghatározó tevékenysége az alumínium félgyártmányok gyártása és forgalmazása, valamint az alumíniumhulladék feldolgozása.

A GVH szerint ugyan mind a Silkem-csoport, mind a timföldüzletág foglalkozik nem kohászati timföldtermékekkel, együttes részesedésük a legalább európai méretű piacon nem éri el a 20 százalékot. A hidrátüzletág eladása kapcsán figyelembe vették a timföldüzletágat érintő engedélyt, de szerintük így sincs olyan kapcsolat a Kálmán- és a Silkem-csoport között, ami versenyaggályokat szülne a GVH-ban.

A kormány 2012-ben kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a vörösiszap-katasztrófa miatt felszámolásra került Malt. A GVH ilyen esetben kifejezetten elkerülhetetlennek tartja az összefonódás engedélyezését.

Lapunk korábbi kutatásai szerint az osztrák Kálmán László cégcsoportja évtizedek óta vásárolja fel a Mal különböző darabjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.