Mal-közelben marad a Mal

A vörösiszap-katasztrófába belerokkant Magyar Alumínium (Mal) felszámolása során elárverezett vagyonelemeket jórészt a csoport inotai-ajkai üzemegységeiből az elmúlt tíz évben már méretes részeket kivásárló osztrák Kálmán László és Brezóczki Attila érdekeltségei vették meg. De mellettük szinte az összes környező szláv államban bejegyzett, hasonló tevékenységű vállalatok is megjelennek. Az egyik ilyen a Mal-csoport tagjaként hirdeti magát.

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófába belerokkant Magyar Alumínium (Mal) felszámolásából a timfölddivíziót és kalcináló-őrlőüzemet a Silkem Hungary Kft., a hidrátszárító és -őrlőüzemet pedig az Inotal Hidrát Kft. vásárolja meg - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal honlapján tegnap megjelent engedélykérelemből. Az összefonódás eredményeként a Malnak ebbéli tevékenységei megszűnnek, azokat a továbbiakban a Silkem Hungary és az Inotal Hidrát végzi - teszik hozzá.

A Silkem Hungary Kft. az Opten adatai szerint az Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt. és a szlovén Silkem Plus tulajdonában áll. A Brezóczki Attila által irányított, 2006-ban még kft.-ként létrejött Inotal többségi tulajdonosa a befektetésekkel foglalkozó Alput, kisebbsége pedig a színesfémkereskedőként említett Martin Metalsé. Az Alput tulajdonosa az osztrák Metallinvest Holding GmbH. A tanácsadással foglalkozó cég tulajdonosaként dokumentumok az osztrák Kálmán Lászlót említik. A Martin Metals a Brezóczky és Penk család, valamint az Alput tulajdona. A szlovén cégbírósági adatok szerint a Silkem Plus 50 százaléka Brezóczki Attiláé, a fennmaradó 50 százalékon 16 szlovén magánszemély osztozik. Az Inotal Hidrát az Inotal, a Martin Metals, Brezóczki Attila és Somogyi Ferenc tulajdona. A társaságok és tulajdonosok túlnyomó többsége székesfehérvári vagy Fejér megyei illetőségű, és összességében több tízmilliárdos éves árbevételt képviselnek.

Egyik cég sem ismeretlen a Tolnay Lajos és családja, Petrusz Béláné és a német Judit Rümmelein, Molnár Zsuzsanna, Bakonyi Árpád és családja, valamint a szlovák tulajdonú Factum-DS s.r.o. áttételes tulajdonában lévő, két éve felszámolás alatt álló Mal háza táján. A Mal történetét bemutató dokumentumok szerint a Mal 2001-ben megvásárolta a zeolitokat és timföldet gyártó Silkemet. Noha a Silkem szlovén internetoldalának alján máig ott díszeleg, hogy "a Mal-csoport tagja", az ország cégbírósági adatai szerint a társaság többsége (a felesben tehát Brezóczki Attila jegyezte) Silkem Plusé, kisebbsége pedig a szlovén állami áramtársaság többségi tulajdonában álló, alumíniumgyártással foglalkozó Talum Tovarnáé.

A Metallinvest Holding mögött álló Kálmán Lászlót már a Mal 2002-es belső hírmondója is olyan kiterjedt magyarországi fémipari érdekeltségeket magáénak tudó üzletemberként említi, mint akinek cége megvette a Maltól a nagy múltú Köbalt. A Kálmán László által létrehozott Inotal egy évvel alakulása után, 2007-ben már megvásárolta a Mal inotai gyáregységeit, és jelenleg is úgy hirdeti magát, mint amely társaság az 1952-ben létesített telephelyen folytatja a fémipari tevékenységet.

A Mal vagyonelemeinek elárverezése kapcsán Szegőné Kemerle Judit, a felszámolást végző állami Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. képviselője tavaly év végén azt nyilatkozta a Veszprém Megyei Napló internetes kiadásának, hogy az ajkai üzem technológiai berendezéseit az IC Profil nevű projektcég vette meg, az évek óta nem működő Alufém-egységre pedig az újraindítást ígérő győri, Lendvai Zsolt tulajdonában lévő Lendinvest Kft. pályázatát fogadták el. Az IC Profil tulajdonosai szintén nem ismeretlenek: azok a Silkem Plus és az Inotal, valamint a veszprémi Industria Profil, a B & I Carbon, a cseh Carbounion Bohemia és Kertész László. Az Industria Profil tulajdonosa az Inotal, a Martin Metals, a szerb Transkontor és a B&I Carbon, áttételes tulajdonosa Poharánszki István. A B&I-t Brezóczki Attila és Emese jegyzi. Az energiaszektorban tevékenykedő Carbounion weboldala tulajdonosaként Petr Pauknert említi, a Transkontor háttere nem ismert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.