A horvátok nem eresztik a Mol-vezért

A Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint megalapozott az a vád, amelyet a horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészségi (USKOK) nyújtott be Hernádi Zsolt, a Mol olajvállalat elnök-vezérigazgatója ellen.

Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat a horvát olajvállalatban, az INA-ban.

Hernádi Zsolt védőügyvédei szerint a vád megalapozatlan és nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság. A védelem kérte, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el.

Amint arról korábban beszámoltunk, lényegében ugyanebben az ügyben Magyarországon is folyik egy bírósági eljárás. A Fővárosi Törvényszék egy pótmagánvádló indítványára tárgyalta Hernádi ügyét. A bíróság két hete első fokon megszüntette a büntetőeljárást a vesztegetéssel vádolt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen, egyúttal felmentette őt a csalás és a hűtlen kezelés vádja alól.

Amennyiben a Mol-INA-ügyhöz kapcsolódó ítélet jogerőre emelkedik, megnyílik az út a Mol-vezér előtt, hogy kezdeményezhesse a Horvátországban ellene folyó büntetőper megszüntetését. A magyar bíróság döntését ugyanis el kell fogadnia minden EU-tagországnak, ráadásul többet ebben az ügyben nem is lehet majd Hernádit bíróság elé idézni.

Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje szerint a zágrábi bíróság formai és nem érdemi döntést hozott a Mol elnök-vezérigazgatója ellen folyó eljárásban. Zamecsnik Péter az MTI-nek kifejtette, hogy a zágrábi bíróság egyrészt arról döntött, hogy a vád megfelel a törvényes vád követelményeinek a horvát jogszabályok alapján, továbbá hogy az eljárás Hernádi Zsolt távollétében is folytatható.

Hozzátette: a továbbiakban a pert tárgyaló bíróság hoz majd döntést. Az ügyvéd hangsúlyozta, amennyiben a Magyarországon folyó eljárásban született elsőfokú, nem jogerős döntés jogerőssé válik, az kötelező érvényű lesz Horvátországban is az alapjogelvek szerint.

A Fővárosi Törvényszék a május 26-án hozott elsőfokú ítéletében megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

Zamecsnik János abban bízik, hogy a jogerős ítélet megerősíti majd az első fokon született döntést. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor, úgy vélte legkorábban ősszel.

A Hernádi Zsolt fogva tartásának elrendelésére vonatkozó zágrábi döntésről az ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a bíróság kedden fönntartotta a tavaly ősszel elrendelt intézkedést, erre pedig azért volt szükség, mert a nyomozati szakaszból az ügy átment a bírósági szakaszba. Megjegyezte, hogy az Interpol Hernádi Zsolt ellen kiadott körözésének felfüggesztése továbbra is életben van.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.