A Dalkiához kerül az E.ON két hazai erőműve

A hazai távhőellátásban érdekelt, francia hátterű Dalkia megveszi a német E.ON által tavaly gazdaságtalanság miatt leállított, szinte vadonatúj debreceni és nyíregyházi erőművet. Nyereséges működést terveznek, akár a jelenlegi gáz helyett a Pécsen már bevált fatüzeléssel.

Tegnap megállapodást kötött a francia hátterű Dalkia Energia Zrt. és a német hátterű E.ON Hungária Zrt. a debreceni és nyíregyházi erőművek adásvételéről - jelentette be a vevő. A vételárat nem közölték.

Az E.ON tavaly nyáron jelentette be, hogy gazdaságtalan működés miatt leállítja újonnan épült, áramot és hőt együtt termelő nyíregyházi és debreceni egységét.

A szerződés értelmében a két egység legkésőbb 2015. december 31-ig az országosan eddig 67 ezer lakossági fogyasztót és több ezer közületet távhővel ellátó Dalkia Energia tulajdonába kerül - írják. Az ügylet a gázmotoros egységeken kívül minden erőművi berendezést érint.

A vásárlással összesen további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport. Az ügylet zárására a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Gazdasági Versenyhivatal szükséges engedélyeinek megszerzése után kerül sor.

„A most aláírt megállapodás szervesen illeszkedik a Dalkia Energia hosszú távú stratégiájához. A Dalkia hőtermelésben megszerzett tapasztalataival a debreceni és nyíregyházi erőművek, elsősorban hőtermelő egységként, gazdaságosan és versenyképesen üzemeltethetőek. Ezzel a tranzakcióval a Dalkia cégcsoport megerősíti pozícióját a távhőtermelői piacon" – hangsúlyozta a megállapodás hátterét Péterffy Attila, a Dalkia Energia erőműüzletágvezetője. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát majd el hőenergiával Magyarországon.

„Az E.ON Hungária csoport elkötelezett Magyarország energiabiztonsága és ügyfeleinek minőségi kiszolgálása mellett. Az elmúlt időszakban a piaci változásokkal összhangban a csoport új üzleti modellt és stratégiát dolgozott ki. Eszerint a cég a jövőben az országos hálózat továbbfejlesztése és biztonságos üzemeltetése mellett új megoldásokra összpontosít, valamint még nagyobb hangsúlyt fektet a vállalati ügyfekekre. Ezért értékesíti hőtermelő üzletágát" – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

A Dalkia az új egységekben vizsgálja a Pécsen megvalósított biomasszatüzelés alkalmazásának lehetőségeit is. (A biomassza fát, gallyakat, szalmát vagy egyéb, növényi eredetű tüzelőanyagot jelent.) A cég versenyképes hőszolgáltatással minél több új ügyfelet kíván szerezni az erőművek számára.

A debreceni erőmű az ország második legnagyobb városának 31,5 ezer lakossági és 2,2 ezer egyéb fogyasztója számára termeli a távhőt. A megvásárolt berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye 102 megawatt. A nyíregyházi erőmű összesen 15,6 ezer lakossági és több mint ezer egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.

A kormánnyal tavaly stratégiai megállapodást kötő Dalkia többségi tulajdonosa a hazai vízellátásban is érdekelt, tőzsdén jegyzett Veolia, kisebbségi csomagja pedig a hazai áramellátásban érdekelt, a francia állam irányítása alatt álló Electricité de France-é. A társaság többek között a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatást végzi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.