„Népautó" lesz a Porschéból?

Fordult a kocka: a Volkswagen felvásárlásába belebukó kis testvér, a Porsche áldozattá válik, a céget előbb szőröstül, majd bőröstül is bekebelezi a wolfsburgi székhelyű VW - értesült a Der Spiegel.

Csütörtökön dőlhet el a Porsche AG sportautógyártó sorsa. A cég meghatározó részvényesei, a szavazati jogok száz százalékát birtokló Porsche és Piech család ekkor terjeszti a felügyelőbizottság elé a Volkswagen ajánlatát, amely a Porsche  49,9 százalékos tulajdonrészének megszerzésére irányul. A hamburgi hirmagazin úgy tudja, hogy a Volkswagen 8 milliárd euró körüli összeget szán a Porsche részvények megvásárlására.

A két lépcsőben végrehajtandó teljes hatalomátvétel hírét kitalációnak nevezte, és mint ilyent, kommentárra se méltatta a Porsche szóvivője. Anton Hunger arról sem ejtett szót, hogy a Spiegel szerint az autóipar történetében meghatározó két család már meg is egyezett egymással a cég eladásáról, amelynek révén a Volkswagen immár tíz márkájával megerősítheti vezető helyét az európai járműgyártásban.

A Volkswagen felvásárlásába beletört a Porsche bicskája, a cég a Reuters becslése szerint tízmilliárd eurót is meghaladó adósságba verte magát. Ettől most megszabadulhat és tiszta lappal, teli tankkal folytathatja tovább. Wendelin Wiedeking vezérigazgató nélkül, hozzá ugyanis már nem ragaszkodnak egyik cégnél sem, a Der Spiegel szerint százmillió eurós végkielégítéssel köszönnék meg eddigi tevékenységét. Amíg nem nem egyeznek Wiedeking lelépési díjáról, Michael Macht, jelenlegi termelési igazgató veszi át a feladatkörét. Wiedeking eddig cáfolta menesztéséről szóló hireszteléseket.

A Focus azt is tudni véli, hogy csütörtökön Wiedekinget visszahívják a Volkswagen hat tagú felügyelőbizottságából, ezt terjeszti elő Ferdinand Piech, a Volkswagen AG tekintélyes elnöke, aki egyben résztulajdonos a Porschéban. A trónfosztott Wiedeking helyére Piech unokatestvérét, Wolfgang Porschét, a sportautógyártó jelenlegi elnökét nevezné ki, erősítve a családi kötelékeket.

Wolfgang Porsche és Ferdinand Piech nagyapja Ferdinand Porsche volt, a legendás VW bogár tervezője, a Volkswagen megalapítója. Ettől elvonatkoztatva a két család kapcsolata eszményinek nem nevezhető, folyamatos rivalizálásuktól már eddig is sok konfliktust okozott.

 

A Lamborghini mellé a Porschét is meg akarja szerezni a Volkswagen
Porshe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.