'Félgőzzel' halad az OECD

A világ 33 legfejlettebb országát tömörítő Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) előzetes adatai szerint a gazdasági közösség összesített GDP-je a harmadik negyedévben 0,5 százalékkal növekedett a megelőző három hónapéhoz képest.

A Magyarországot is soraiban tudó szervezet a második negyedévben is félszázalékos előrelépésről számolt be, azaz a fejlődés folyamatos, a tempón viszont nem sikerült erősíteni.

Az OECD rövid összegzésében az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat emeli ki követendő példaként, előbbinél 0,8, utóbbinál 0,7 százalékos bővülést lehetett tapasztalni. A megelőző negyedévben mindkét gazdaság fejlődési üteme 0,1 százalékponttal volt alacsonyabb.

Az viszont nem jó hír, hogy a defláció és a recesszió ellen fiskális és monetáris forradalmat hirdető Japán második negyedéves, kimagasló, 0,9 százalékos növekedését jóval szerényebb, 0,5 százalékos mértékű követte a harmadik negyedévben. Hasonló megtorpanás jellemezte a 0,7 százalékről 0,3 százalékra fékező Németországot, Európa legnagyobb gazdaságát.

Igaz, a franciákhoz képest még így is remekeltek, hiszen a gallok második negyedéves félszázalékos növekménye eltűnt, 0,1 százalékos visszaesésből kell most felráznia országát Francois Hollande elnöknek. És van még lejjebb, nevezetesen az olaszok immáron kilencedik negyedévüket töltik folyamatos mínuszban, az egyetlen jó hír, hogy a 0,3 százalékos csökkenést a harmadik negyedévben 0,1 százalékos követte.

Éves összehasonlításban 1,4 százalékos volt az OECD tagok átlagos bővülése a harmadik negyedévben. A most vizsgált hét vezető gazdaság közül a legnagyobb éves előrelépést 2,6 százalékkal a japánok, a legnagyobb visszaesést 1,9 százalékkal az olaszok produkálták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.