25 milliárdot visznek ki az Elmű-ÉMÁSZ-ból

A német irányítású Elmű tavaly 30 milliárdos veszteséget ért el, korábbi - jórészt a könyvekben létező - tartalékai terhére mégis 16 milliárdos osztalékot javasol tulajdonosainak. A fővárosi áramszolgáltató testvércégénél, az ÉMÁSZ-nál a 3,9 milliárdos eredményt teljes egészében felvennék, megfejelve további ötmilliárddal a tartalékokból.

A 29,9 milliárdos tavalyi vesztesége dacára 16,1 milliárd forint osztalék kivonását kezdeményezi az Elmű igazgatósága a német RWE-EnBW többségi, az állami MVM, illetve tőzsdei részvényesek kisebbségi tulajdonában lévő fővárosi áramszolgáltatóból - közölte este a cég a tőzsdén. Az osztalékot tehát teljes egészében a korábbi tartalékok terhére tervezik felvenni. Az osztalék részvényenként 2650 forintnak felel meg. A cég tavalyi mérlegfőösszege 273 milliárd forint.

Árammérőt szerelnek fel az Elmű szakemberei. Viszik a pénzt
Budapest, 2012. március 13. Szalma Ferenc (háttal) és Papp Zsolt (j), az ELMŰ szakemberei előrefizetős árammérőt szerelnek fel egy budapesti társasházban, 2012. március 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hasonló irányítás alatt álló, észak-magyarországi ÉMÁSZ kedvezőbb, 3,9 milliárdos eredményt ért el. Ezt az ottani igazgatóság teljes egészében felvenni javasolja, megfejelve 5 milliárddal az eredménytartalékból. Az osztalékjavaslat így 8,999 milliárdra jön ki, ami részvényenként 2950 forint. A mérlegfőösszeg 118 milliárd.

A Pricewaterhouse könyvvizsgáló a számokról minősítés nélküli véleményt bocsátott ki.

Az Elmű 2011-ben 11,5, 2012-ben 8,5 milliárd forintos nyereséget ért el, de a közgyűlés mindkét évben 10,3 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött. Vagyis 2012-ben már az eredménytartalékból is felhasználtak hozzá 2 milliárdot. Az eredménytartalék mérete brutális, 182 milliárd, illetve 181 milliárd forint, ám ez - mint arról korábban beszámoltunk - csak egy 2007-es, törvényi változásokból következő, az iparág szinte összes vállalata által alkalmazott készletátértékelés következménye. Ennyi készpénz messze nincs a cégben. Mindenesetre elvileg akár ennyi is törvényesen kivehető. Pontosabban a tavalyi 30 milliárdos veszteséggel kevesebb, azaz 151 milliárd. Arról, hogy a korábbi évek kiegyensúlyozott eredményei után a tavalyi gigaveszteség miként jött össze, a beszámoló nem tesz említést. Mindazonáltal nem zárható ki, hogy nem teljes mértékben a tényleges tevékenységből, hanem hozzájárulhattak különböző egyéb pénzügyi műveletek is.

Az ÉMÁSZ 2011-ben 6,6, 2012-ben 4,3 milliárdos nyereséget ért el. A tulajdonosok ezt teljes egészében felvették, az eredménytartalékhoz viszont nem nyúltak. Az ÉMÁSZ mérlegfőösszege 2011-ben 120 milliárd, 2012-ben 117 milliárdra rúgott, eredménytartaléka pedig 56 milliárdról 58 milliárdra hízott.

Az Elmű-veszteség a rezsicsökkentések ellenére nagyon meglepő: a cég nemzetközi számviteli elvek szerinti negyedéves számai rendre nyereséget sejtettek. Az osztalékkivétel tervezett módját ugyanakkor a kormányzat és lapunk már korábban megneszelte. Giró-Szász András kormányszóvivő, illetve Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nemrég úgy nyilatkozott, az Elmű-ÉMÁSZ jelentős osztalékfizetésre készülhet. Ennek kapcsán a kormány most szerdai ülése előtt határozott intézkedéseket helyeztek kilátásba. Ám ezek elmaradtak. A kabinet további vizsgálatokat rendelt el, aminek részeként a közműhivatal a pénzügyi adatok előrehozott beszolgáltatását kérte az Elmű-ÉMÁSZ-tól. Ezt a cég - mint szóvivőjük leszögezte - készséggel teljesíti. Giró-Szász András a téma kapcsán legutóbbi tájékoztatóján úgy fogalmazott: céljuk, hogy a fejlesztésekre, karbantartásra félretett pénzből ne lehessen osztalékot felvenni. Ezt már akkor az Elmű által most alkalmazott technika korai bírálataként értelmeztük, miszerint hogy nem a nem létező nyereségből, hanem a korábbi években félretett - ám jórészt szintén nem létező - tartalékokból veszik azt fel.

Az Elmű 30 milliárdos vesztesége ellentmond mind lapunk korábbi feltételezésének, mind Lázár János minapi megjegyzésének, miszerint "úgy látszik, nem tudjuk annyival csökkenteni a rezsit, hogy ne legyenek nyereségesek az energiaszolgáltatók".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.