Nem bukják a támogatást

Hatósági áras lesz a pénztárgépek adatkapcsolatát biztosító mobil-előfizetés, s az átállás csúszása miatt senki sem bukja el az ötvenezer forintos állami támogatást – erről döntött tegnap a nemzetgazdasági miniszter. A kiskasszák esetében nettó 1500, a PC-alapú gépeknél 2500 forint lesz a mobilinterneten alapuló kapcsolat havi díja gépenként.

Korábban a piaci szereplők 2000–2300 forintos árat állapítottak meg a kiskereskedőknek, míg a nagy láncok információink szerint 700–1000 forint közötti tarifát alkudtak ki a cégekkel a kisboltokénál jóval magasabb adatforgalomra. – Ha tényleg fix és nem maximált árakról van szó, akkor ez a mérték elfogadhatatlanul magas –kommentálta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy a minisztérium rossz üzletet kötött a szolgáltatókkal, mert így sokan fizetnek majd többet annál, mint amennyit a piaci megállapodások alapján kellett volna.

Kérdés, volt-e egyeztetés a mobilszolgáltatók és a tárca között. Jelenleg a Magyar Telekom és a Mobil Adat Kft. nyújt a kiskereskedőknek közvetlenül ilyen szolgáltatást. A Mobil Adat képviselője lapunknak nem kívánt nyilatkozni. Ám aligha osztják Vámos György véleményét, hiszen a csak erre a szolgáltatásra létrejött cég működését alapjaiban átírja, hogy a működés indulása és több ezer szerződés megkötése után a kormány bevételeik csaknem 35 százalékát rendeletileg elveszi tőlük. A mobilcégek árazását ismerő szakemberek megkérdőjelezik, hogy ilyen árak mellett fenntartható a szolgáltatás. Hogy a hatósági ár mire vonatkozik, és mennyi adatforgalmat tartalmaz, az a jogszabályból derül majd ki, amely lapzártáig nem jelent meg.

Módosult az átállás határideje is: bár mindenki tudta, hogy az nem tartható, a szaktárca csak az év utolsó előtti napján volt hajlandó hivatalosan is elismerni, igaz, csak közvetve. Mivel az online gépek vásárlásához adott ötvenezer forintos állami támogatás feltétele a kassza idei üzembe helyezése volt – de ez a bravúr alig több mint tízezer gép esetében sikerült –, mintegy százezer vállalkozást fenyegetett az, hogy elbukja támogatását. – Nem lenne helyes, ha a gyártás csúszása miatt a vállalkozók elesnének a pénztárgépvásárláshoz nyújtott állami támogatástól – írta közleményében a tárca. Találhattak olyan jogi megoldást, amellyel a hivatalos december 31-i határidőt nem kell módosítani, csak a támogatás igénybevételének feltételeit, de ez annak elismerése, hogy a folyamat a kitűzött időre nem zajlott le.

Lassan halad az átállás
Lassan halad az átállás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.