Tovább harcol a Fidesz

– A rezsiharc sokak szerint mulatságos, de nem annyira az – fogalmazott tegnapi tájékoztatóján Németh Szilárd fideszes rezsibiztos, aki ennek bizonyítékául újabb, jellemzően folyamatban lévő hatósági eljárásokról számolt be. A júliusi tízszázalékos rezsicsökkentés nem előírásos érvényesítése okán a fogyasztóvédelmi felügyelőségek a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft.-t, illetve a – húsz Pest és 17 Nógrád megyei településen hulladékszállítást végző –Zöld Híd Régió Kft.-t hibás számlánként tízezer forint kötbér megfizetésére kötelezte, amit a fogyasztóknak kell megfizetniük. Előbbi eset 18 ezer, utóbbi 6400 lakost érint. Földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás kapcsán a fogyasztóvédőkhöz 872 egyedi bejelentés érkezett, amiből 766 ügyben összesen 330,8 millió forint bírságot szabtak ki.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) 79 víziközmű-szolgáltató ellen indított díjfelügyeleti eljárást, és 47 esetben jogsértést állapított meg. (A MEKH-től kapott pontosabb adataink szerint az elmarasztalás oka meg nem engedett mértékű, illetve saját hatáskörű szabálytalan díjemelés és alapdíj bevezetése volt. A szabálytalan többletbevételt a fogyasztók számára büntetőkamatostul vissza kell fizetni.)

A hulladékgazdálkodás területén26 díjfelügyeleti eljárás indult. A MEKH-től kapott pontosabb adatok szerint a vizsgálatok 70 százaléka elmarasztalással zárult szabálytalan díjemelés és „műszaki tartalom megváltoztatása” miatt. A képviselő szerint ez utóbb alatt a kukaméret és a szállítási sűrűség önkényes megnövelése értendő. Szerinte a fennmaradó 30 százalékban is bírság várható, de ezt a MEKH nem erősítette meg lapunknak.

Az újdonságszámba menő adatokon túl a rezsibiztos már ismert, többnyire jogerősen lezárult eljárásokra is emlékeztetett. Szerinte a számla kinézetére vonatkozó szabályokat hét szolgáltató nyolc esetben sértette meg. Emiatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) összesen 56,5 millió forint büntetést szabott ki. A fogyasztó védők kilenc távhőcéget 56 ezer hibás számla miatt 560 millió forint kötbér megfizetésére ítéltek. Megjegyzendő, hogy szeptemberi tájékoztatóján még tíz távhőcéget említett, az NFH lapunkat nemrég 11 ügyről tájékoztatta. Az érintett társaságok közül szeptember óta csak három vált ismertté – valamennyi fellebbez.

Németh Szilárd szerint a januári tízszázalékos rezsicsökkentés nem megfelelő mértékű betartása miatt három szolgáltatót büntettek meg. Közülük a Tigáz már szintén ismert esetét említette. Előadásából kimaradt, hogy a Tigáz a legtöbb fogyasztótól az előírásnál is kevesebb pénzt kért, tévedését elismerte, és nem kérte a különbözetet. Azok esetében pedig, akiknek valóban többet számlázott, korrigált. A képviselő emlékeztetett az Elmű-ÉMÁSZ úgynevezett online tarifája kapcsán kirótt MEKH-büntetésre is.

Folyamatos számlaképváltozás

Németh Szilárd a tájékoztatón kérdésünkre kívánatosnak nevezte, hogy a lakosság egyetlen közműszámlát kapjon. Ez a jelek szerint egy következő számlakép-módosítást jelenthet, mivel a néhány hete elfogadott, január 1-jétől érvényes új számlaformátum-szabályok csak a különböző közműszámlákat öntik egységes szerkezetbe. Annak kapcsán, hogy a parlament ismét módosítja a január 1-jétől érvényes számlaképszabályokat, a képviselő leszögezte: ez már nem érinti a lakosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.