Még nem fizetett a Sólyom

A Sólyom Airways Kft. rövidesen megkaphatja első, igen fontos hatósági engedélyét. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy rendeződtek volna a cég problémái, sőt gondjaik egyre súlyosabbnak látszanak. Fizetést még mindig nem adtak a dolgozóknak.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei két hete befejezték munkájukat Bournemouthban, a Sólyom Airways Kft. első gépének légialkalmassági felülvizsgálatával, amelynek eredményeként az A’lmos Vezér napokon belül megkaphatja a légialkalmassági engedélyét – értesült szakmai körökből a Népszabadság. Lapunk úgy tudja: néhány pontosító papírmunka van még hátra a repülő légialkalmasságának megállapításához, de a gép „kiváló” állapotban van.

Igaz, repülnie nem kellett a Boeingnek, mert a papírjai rendben voltak. Most a hatóság az AOC- (Air Operator’s Certificate) és a CAMO-(a műszaki üzemeltetéssel foglalkozó szervezet) engedély kiadásával foglalkozik, és információink szerint e két jóváhagyáshoz beadott dokumentumok jó „helyzetben vannak”. Hetek kérdése, hogy legfontosabb engedélyeit megkapja a cég, amire már építhet légitársasági terveket. Korábban Vágó József ügyvezető augusztus végére ígérte ezeknek a papíroknak megszerzését.

Információink szerint a kereskedelmi üzemeléshez ezzel együtt sem feltétlenül van meg a légitársaság pénze. A vállalat egyelőre nem utalta át az október elején esedékes szeptemberi béreket. Bár korábban Vágó József a hatóságnak beadta a fedezetigazoláshoz szükséges banki nyilatkozatokat, amelyek azt hivatottak bizonyítani, hogy pár millió euró a cég rendelkezésére áll, amennyiben megkapja az engedélyeket, ám hiába mindez, egyelőre nem sikerült kifizetni az alkalmazottakat.

Néhány napon belül ráadásul már a következő fizetés is esedékes lesz. Az adóhatóság november harmadikai adatai szerint egyelőre a NAV-végrehajtás alól sem sikerült kimenekülnie a társaságnak. Kérdés az, hogy meddig maradnak türelmesek a dolgozók? Úgy tudjuk, csak néhányan távoztak a vállalattól. Szerettük volna az aktuális helyzetről megkérdezni a cég illetékeseit is, az igazgatót azonban nem sikerült elérnünk.

A kommunikációs vezető munkatárs mobilját is hívtuk, ám „a hívott számon előfizető nem kapcsolható” üzenet hallatszott a vonal végén. Ez a forgalomból átmenetileg kikapcsolt számok esetében hallható, aminek oka lehet számlatartozás vagy épp az előfizető kérésére végrehajtott számhordozás is.

Szakértők szerint ha a Sólyom az elkövetkező hetekben megkapja az engedélyeit és elindítja foglalási rendszerét, akkor márciusra lehet reális az indulás, már ha van pénzük.

Újra süthet a nap, mire elindulnak
Újra süthet a nap, mire elindulnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.