Kasszarendelés: irány a NAV

Az adóhatóságnál kellene megrendelniük a pénztárgépeket a jövőben a kereskedőknek – tudta meg a Népszabadság. Több, egymástól független, kormányközeli és piaci forrásból is úgy tudjuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) elkészült egy rendelettervezet, amely szerint az online pénztárgéppiacon kialakult káosz miatt a jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) koordinálná a több tízezer kereskedő pénztárgéprendelését. A tervek szerint a kasszákat a NAV honlapján lehetne majd megrendelni, méghozzá a gyártók által felajánlott kvóták terhére. E szerint szabad verseny helyett egy legördülő menüből ki kellene választani a megfelelő pénztárgépet, a megrendelés ezt követően jutna el a forgalmazóhoz. A menüben csak azok a típusok jelennek majd meg, amelyek végleges, feltételek nélküli forgalmazási engedéllyel rendelkeznek. Érdeklődtünk a NGM-nél, hogy valóban felmerült-e ez az elképzelés, s ha igen, annak mi a célja, de lapzártánkig a minisztérium részéről nem reagáltak. Mint ahogy tegnap nem reagált a tárca azon információnkra sem, miszerint májusra tolódik a kasszacsere határideje. Forrásaink mindenesetre arról számoltak be: a tervek szerint valós igényfelmérésen alapuló kvótákat állapítanának meg, vagyis minden forgalmazónak vállalnia kell meghatározott darab készülék leszállítását kötbérfizetés mellett. Ezeket a kvótákat lehetne lehívni a NAV rendszeréből, amely a megrendelő kereskedőknek már csak olyan típust ajánl fel, amilyen még van. Hogy mindez azt jelenti-e, az összes kereskedőnek újra le kell adnia a rendelését, azt nem tudtuk meg.

Szakmai körök lapunkat úgy tájékoztatták, hogy a tervezett intézkedéssel próbálja a tárca stabil keretek között tartani a kiskasszák piacán kialakult meglehetősen kaotikus helyzetet. Mint korábban beszámoltunk róla: a kasszák nyár végi engedélyezését követően több forgalmazó jóváhagyással nem rendelkező kasszára vett fel megrendelést. Az átállást szabályozó, jelenleg hatályos rendelet szerint október elsejétől nemcsak adóhatósági regisztrációt, de érvényes megrendelést is be kell mutatni azon kiskereskedőknek, akik mindeddig elektronikus napló nélküli pénztárgépet használtak. A NAV-nak ugyanakkor nincsenek adatai arról, hogy hányan, milyen kasszákat rendeltek. Ezt a helyzetet súlyosbította, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal megvonta a mintegy nyolcvanezer megrendeléssel rendelkező Alt Cash Kft. egyik gépének jogerős – bár mint kiderült, hiánypótlási feltétellel kiadott – engedélyét. Így kialakult az a helyzet, hogy azon kereskedők, akik ettől a cégtől rendeltek kasszát, jogsértő állapotban vannak. Ez a kör a piac mintegy hatvan százaléka.

Nem cél a bírságolás, azonban a NAV kötelessége a jogszabályi előírások betartatása. Az adóhatóság az összes rendelkezésre álló körülményt értékeli, így a jóhiszeműen eljárt adózót nem érheti joghátrány – közölte az NGM arra a kérdésünkre, megbírságolják-e azokat, akik a visszavont engedéllyel rendelkező gépből rendeltek korábban. Arra, hogy az Alt Cash támogatást is kapott a gyártáshoz, azt felelték: a támogatási szerződés nem kötődik géptípushoz, tehát a cég másik típussal is eleget tud tenni vállalt kötelezettségeinek.

A rendszernek mindenesetre nem lesz nehéz dolga. Ha az Alt Cash gépei nem kapják meg újra az engedélyt, akkor a piacot jelenleg a lengyel Novitus kasszái uralják, de versenyben van a szlovák gyártmányú Elcom és a győri Szintézis gépe, a Novatek is. Utóbbi engedélye szeptember végén és október elején emelkedett jogerőre.

Az adóhatóságot sehogy sem lehet majd kihagyni a „játékból”
Az adóhatóságot sehogy sem lehet majd kihagyni a „játékból”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.