Közbeszerzés testvércégre

Testvércégére íratott ki közbeszerzést Both Zoltán, nem is aprózta el, mindjárt 13,7 milliárd forint értékben. A szokatlan bravúrt úgy sikerült végrehajtania, hogy egyszerre foglalt helyet legalább két állami cég igazgatósági elnöki székében. Az egyik a GSM-R vasúti rádiókommunikációs tendert kiíró Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-é (NISZ) volt. De elnök volt az MVM Net Zrt.-nél is. Ennek a cégnek a testvérvállalata az MVM-Ovit Zrt. (mindkettő anyacége az MVM), amely az osztrák Kapsch oldalán biztosan nyert a NISZ tenderén. Az MVM Net Zrt. egyébként komoly megrendelője is az MVM-Ovit Zrt.-nek.

Both Zoltán a NISZ érdekkörébe 2012 őszén besorolt tender ideje alatt egyszerre két állami vállalat elnökeként is jól teljesített. Miközben az állami informatikai szuperszervezet tavaly decemberben első körben ezer kilométer vasútvonal kiszolgálására rendelte meg az ETCSII biztonsági rendszert teljessé tevő rádiókommunikációs hálózatot, a Both távközlési cégével közvetlen kapcsolatot ápoló, ugyancsak állami MVM-Ovitban stabil partnert talált. A mobiltelefon-előfizetők által ismert GSM-rendszer vasúti, tehát Rail utónéven megkülönböztetett változatának magyarországi kiépítésére jelentkező négy cég közül csak három ment át az előminősítő rostán, ajánlatot pedig végül csak kettő adott, az állami óriás leányvállalatának részvételével rajthoz álló konzorcium meg sem állt a győzelemig.

A NISZ által kiértékelt ajánlatok alapján ez minden bizonnyal rendben is volt így. Hiszen a Nokia Solutions and Networks (NSN) csapata 15,4 milliárd forintos ajánlatával eleve túllépte a beruházás előre meghatározott keretösszegét, alaposan le is maradt a vasúti távközlési fejlesztést 1,7 milliárddal olcsóbban, 13,7 milliárd forintért vállaló Kapsch –MVM-Ovit mögött.

Ettől függetlenül néhány részlet alighanem tisztázásra vár. Így például szakmai körökben sem tudják a választ arra, milyen megfontolásból versenyeztette meg a NISZ a kiépítendő GSM-R rendszer berendezéseinek térfogatát. Hiszen paraszti ésszel gondolhatnánk: szinte mindegy, hogy a jelentős részben kültéri oszlopokon elhelyezett eszközök milyen méretűek. A NISZ szakértői azonban azt próbálják magyarázni: a méret a lényeg, hiszen ami kisebb, jobb, korszerűbb. Csakhogy mindkét versenyző vállalta: a kiépítéstől számított három évig automatikusan lecseréli azokat a berendezéseket, amelyekből időközben a gyártó kihoz újabbat, modernebbet.

A méretek fontosságáról a Közbeszerzési Döntőbizottság szerdán kezdi meg a vitát, legalábbis a dolgok mai állása szerint. Információink szerint ugyanis elképzelhető, hogy a 218/2011 számú kormányrendeletre hivatkozva, vagy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tárgyalás nélkül utasítják el az NSN panaszát. Ha ez így lesz, talán sosem derül ki, volt-e szerepe az eljárásban, s ha igen, milyen Both Zoltán univerzális, kettős szerepvállalásának. Más információink szerint ugyanakkor az említett jogszabályra hivatkozva aligha lehet mellőzni a tárgyalást.

A labda jó ideje a NISZ térfelén pattog, s alighanem ők is észlelték a rendhagyó helyzetet, hiszen Both Zoltán neve már nem szerepel a NISZ honlapján az igazgatóság tagjai között. Igaz, az Opten céginformációs adatbázisán még nem futott át a változtatás. Ám könnyen lehet az is, hogy Both távozása a NISZ vezetéséből nem a közbeszerzéssel van összefüggésben, hanem azzal, hogy szeptember második felében felmerült a neve, mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hírközlési elnökhelyettesi posztjának várományosa. Ahol a vasút rádiókommunikációs rendszerével már csak szabályozóként találkozhat.

Végállomás. Furcsa eredménnyel zárult a kommunikációs pályázat
Végállomás. Furcsa eredménnyel zárult a kommunikációs pályázat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.