Begyorsított az eurózóna

Két éve nem száguldott ilyen tempóban az euróövezet ipara: egészen egy százalékkal nőtt a teljesítménye augusztusban, meglepve az elemzőket. A képet némileg rontja, hogy éves összevetésben – vagyis 2012 augusztusához képest – még mindig 2,1 százalékkal kisebb az ipari termelés értéke, ám most már van remény ara, hogy az ipar hozzá tud majd járulni a zóna gazdasági növekedéséhez.

Európa húzóerejének, Németországnak 1,8 százalékkal nőtt az ipari teljesítménye, a franciáké viszont egymás után a harmadik hónapban csökkent. Az olasz gazdaság is akadozik: 0,3 százalékkal esett a teljesítmény –ez már a második hónap ott is. Utóbbi három ország alkotja a teljes termelési érték kétharmadát az eurózónában.

A szakértők most arról vitatkoznak, valóban trendfordulóról van-e szó (18 hónapnyi folyamatos visszaesés után növekedett először a teljesítmény)? A hónap elején Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke úgy nyilatkozott hogy a gazdasági fellendülés az euróövezeten belül gyenge, törékeny és egyenetlen maradt. Ám elemzők szerint most vannak arra utaló jelek is, hogy az övezet gazdasági növekedése már nemcsak Németország teljesítményétől függ, szélesebb alapokon nyugszik. (K. P.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.