A kelta tigris máshogy ugrik

A közgazdász szakember emlékeztetett: a másodlagos államkötvénypiacon a 10 éves ír papírok hozama 3,8 százalék körül mozog, ami jóval alacsonyabb például az olasz és a spanyol hozamokhoz képest, s azt jelzi, a piac nagy bizalmat szavazott az ír gazdaságnak. – Ám egészen más év elején néhány százmillió euró értékben kötvényt kibocsátani, mint több tízmilliárd eurót évről évre felvenni a piacról – figyelmeztetett Darvas Zsolt, aki szerint ezzel együtt nagy esélye van, hogy 2010 után az ország kilépjen a mentőprogramból. Enda Kenny ír miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a menetrendnek megfelelően december 15-ével Dublin befejezi a programot, melynek keretében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió 67,5 milliárd euró hitelt nyújtott az egykori kelta tigrisnek.

Az elővigyázatossági hitelkeret lehetővé tenné az Európai Központi Banknak, hogy kötvényvásárlási programmal (úgynevezett közvetlen monetáris tranzakciókkal) segítse Írország finanszírozását, ha a piac bizalma megrendül. Ugyanakkor Kenny azt is bejelentette, nem kérnek majd ilyen védőhálót.

– Borzasztóan kényes politikai kérdés ilyen programba belemenni. Ugyanakkor Írország sokat nyerne vele, és keveset veszítene – érvel Darvas Zsolt, aki hozzáteszi, mivel Írországgal szemben a program végeztével azonnal beindul majd a makrogazdasági egyensúlytalanságokat korrigálni hivatott uniós eljárás, az ír gazdaságpolitika amúgy sem nyeri vissza teljesen függetlenségét.

Az euróövezeten belül a legsikeresebb programnak nevezhető az ír mentőcsomag, hiszen mégiscsak megfordult a GDP visszaesése. Kétségtelen, hogy a program befejezését az EU részéről nagy sikerpropaganda kíséri majd – állapítja meg Darvas Zsolt. Ugyanakkor az államadósság GDP-arányosan 123 százalék körül van, és a növekedés felemás módon indult be. A kutató emlékeztet: míg a GDP kismértékben nő, a GNP (bruttó nemzeti össztermék) továbbra is csökken, azaz a multinacionális vállalatok jól teljesítenek, de nem lehet általános fellendülésről beszélni. Kockázatok lehetnek a pénzügyi rendszerben, s továbbra is probléma a jelzáloghitelek bedőlése az ingatlanpiac összeomlásának következtében.

Írország azért is eltér a többi, „déli” programországtól, mert Darvas Zsolt szerint viszonylag jól irányított országról van szó, ahol az üzleti lehetőségek kiemelkedően jók (könnyen és gyorsan lehet üzleti vállalkozásba fogni). Nagyon rugalmas a gazdaság, itt csökkentek egyedül az árak, ami jót tett a versenyképességnek. Siker, hogy a német nyomás ellenére sikerült fenntartani az alacsony adókörnyezetet, és hogy a költségvetési kiigazítást elsősorban kiadáscsökkentéssel és nem adóemeléssel oldották meg. A nyelvi előny, az angol is segíti a gazdasági talpra állást.

A bankunióról vitáznak

A bankunió szabályozásának részleteiről vitatkoznak Luxemburgban hétfőn az euróövezet, majd kedden a 28 uniós tagállam pénzügyminiszterei. Az eurózóna pénzügyminiszterei áttekintik a mentőprogramokat is, de egyelőre továbbra sem lesz szó harmadik görög mentőcsomagról, vagy a korábbi kiegészítéséről, pedig hónapok óta úgy tudni, nem lesz elég az eddig hitelezett összeg. Ugyanakkor egyik kérdéskörben sem várható érdemi előrelépés, hiszen még mindig tartanak a német koalíciós tárgyalások.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Enda Kenny
Enda Kenny
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.