Rezsicsökkentés: Nekimegyünk Brüsszelnek

A Fidesz-frakció a rezsicsökkentés elleni támadásként értelmezi az Európai Bizottságnak a magyar energiaárakkal kapcsolatos levelét, ezen véleményüket országgyűlési határozatban vagy parlamenti nyilatkozatban is rögzíteni kívánják.

A Fidesz-frakció a rezsicsökkentés elleni támadásként értelmezi az Európai Bizottságnak a magyar energiaárakkal kapcsolatos levelét, ezen véleményüket országgyűlési határozatban vagy parlamenti nyilatkozatban is rögzíteni kívánják – közölte tegnap sajtótájékoztatón Rogán Antal frakcióvezető, aki szerint az unió egyre határozottabb követelésekkel él Magyarország felé a rezsicsökkentés kapcsán.

Kijelentései annyiban nem helytállóak, hogy az Európai Bizottság évek óta visszatérő kifogásokkal él Magyarország – és a többi tagállam – irányába is az energiaár-rendszer kapcsán. Legutoljára egy éve közölt a bizottság részletes elemzést a magyar energiaszektorról, a mostanihoz hasonlóan szorgalmazva a hatósági árak helyett a piacosítást, illetve az energiaszállító vezetékekhez való hozzáférés tarifájának és esélyeinek megkülönböztetés-mentességét.

A Fidesz meglátása szerint az energiaárak piacosítása nem vált be és a kormánypárt ragaszkodik az energiatarifák központi meghatározásához. Megjegyzendő, hogy a piacosítással az EU határozott elvi szándéka szintén a rezsicsökkentés és nem a lakosság terheinek az emelése. A frakcióvezető hozzátette, a szakmai válasz megfogalmazása a kormány dolga, de indíthat diplomáciai offenzívát abban a számos tagállamban is, ahol hozzánk hasonlóan központilag határozzák meg az energiaárakat. Az biztos, hogy nem lesz könnyű közös hangot találni, hisz ezekkel az államokkal az EU-nak pont nem az a problémája, hogy a lakosság érdekében, hanem épp hogy a lakosság ellenében, a cégek javára térítik el ott az energiaárakat a piacitól. A szocialista kabinetek rezsipolitikájának bírálata mellett a nyilatkozatban tájékoztatnák az EU-t arról, hogy Magyarországon nagyon alacsonyak a fizetések, amihez képest magasak a rezsiköltségek. Szerinte a brüsszeli támadások nyomán a frakcióban megerősödhet azok véleménye, akik szerint a rezsicsökkentésnek alkotmányos védelemre van szüksége. (A levél augusztusban fogalmazódott, csak most került nyilvánosságra.)

Kérdésünkre, miszerint a védekezés keretében megtagadják-e a bizottság azon kérését is, hogy a vállalatok vezetékhasználati tarifája ne legyen magasabb a lakosságénál, Rogán úgy fogalmazott: ez is a családok terheinek növelését okozná, ezért nem fogadják el. Szakértők kétlik eme állítás megalapozottságát: a kabinet a két tarifát úgy is kiegyenlíthetné, ha a vállalatok terheit csökkentené a lakosságéra.

Rogán Antal emlékeztetett arra, hogy 2012 elején a szolgáltatók megpróbálták elszabotálni a rezsicsökkentés végrehajtását. A kijelentéssel szemben a valóság az, hogy – folyamatos kormányzati ellenkampány közepette – valamennyi szolgáltató érvényesítette az árcsökkentést. Csak a Tigáz esetében derült fény –igencsak véletlennek látszó – számlázási problémákra: a gázszolgáltató ugyan több tízezer fogyasztójának az előírásnál valóban magasabb számlát küldött, ám több százezer fogyasztójától még az előírtnál is kevesebbet kért. Ezt szakértők informatikai bizonytalanságnak tudják be, ami a presztízsveszteségen túl jelentős anyagi kárt is okozott a gázszolgáltatónak.

A vezető kormánypárt frakcióvezetője a rezsicsökkentés elleni támadásként emlékezett a szolgáltatók által év elején indított perekre is. Ezek ugyanakkor csak egy kisebb számlatétel korrekciójára irányultak, és a cégek nyertek is, mert azok meghatározása során a hatóság törvényt sértett. Orbán Viktor kormányfő a parlamentben nemcsak a per, hanem a bíróság ellen is kikelt. Ezután olyan törvényeket alkottak, hogy egy szolgáltatói pernyerés sem befolyásolhatja az energiaárat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.