Ha monopóliumot akar a kormány, csinál magának

Akár monopóliumot is létrehozhat a kormány a belső piacon a számára kedves cégek összeolvasztásával – ezt eredményezi a fideszes Koszorús László által péntek délután az Országgyűlésnek benyújtott egyéni képviselői indítvány.

Az azonnali hatállyal életbe léptetni óhajtott versenytörvény-módosítás szerint a jövőben azon cégek egyesülésénél (fúziójánál), melyeket a kormány „nemzetstratégiai szempontból kiemeltnek” minősít, nem kell kikérni a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) engedélyét. (Kivételek ez alól a közösségi szintet átlépő fúziók, ott továbbra is az Európai Bizottság, mint a legfelsőbb uniós versenyjogi szerv dönthet.)

Tovább csorbítanák Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének jogkörét
Tovább csorbítanák Juhász Miklós, a Gazdasági Versenyhivatal elnökének jogkörét

A javaslat szűkszavú indoklása csak utal rá, hogy a versenytörvény most benyújtott módosítása a „jogbiztonságot és az átláthatóságot szolgálja”. Ezzel szemben a jelenlegi szabályok nem igazán kötik meg a kormány kezét: lényegében azt a céget minősítheti „stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté”, amelyiket csak akarja.

A kérdést szabályozó csődtörvény csak annyit ír elő, hogy az ilyen cégnek az adott területen kiemelt vállalkozásnak kell minősülnie. Korábban a kormány már több nagy céget, például a Malévot, a Mal Zrt.-t, a kapuvári, valamint a Gyulai Húskombinátot, illetve kisebb vállalkozásokat, közte több mint kétszáz vízközművet minősített stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté.

Egyelőre találgatás tárgya, hogy pontosan milyen cégfúzió előtt egyengetheti a talajt Koszorús László. A piacon több olyan cégfúzió is van – így például a takarékpénztári integráció –, ahol a kormány kezére játszhat, ha kiiktatják a folyamatból a GVH-t. Ebből a szempontból akár fogódzó is lehet, hogy Koszorús képviselőként főleg postai, illetve hírközlési tárgyú törvénymódosításokat nyújtott be, így például jó pár módosítót írt a postai szolgáltatásokról szóló törvényhez. Utóbbi terület különösen érdekes lehet, mivel a közelmúltban számos olyan szándék is felmerült – a Díjbeszedő megvásárlása a Magyar Posta által, vagy éppen a posta pénzszállító cégének, a JNT Security Kft.-nek az értékesítése –, ahol a GVH-nak komoly szerepe lehetne.

Nem ez az első eset a GVH jogkörének a csorbítására. Korábban a GVH eljárást indított a kormányzati támogatással létrehozott dinnyekartellben résztvevőkkel szemben, mire a kormánytöbbség szintén egyéni képviselői indítvánnyal, visszamenőleges hatállyal lényegében ellehetetlenítette, hogy a GVH felléphessen a mezőgazdasági kartellügyekben.

A GVH péntek délután nem kommentálta az Országgyűlés honlapjára kikerült törvényjavaslatot, a hivatal hétfőre ígért bővebb tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.