Fűzik a vidéki kaszinóláncot

Hiába állította korábban Lázár János, hogy politikai családjuk credójával összeegyeztethetetlen a szerencsejáték, a kormányoldal lépései arra utalnak, hogy van kivétel. Mint arról korábban beszámoltunk: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervei szerint meghívásos koncessziós pályázatot írnának ki tíz vidéki, II. kategóriás kaszinó üzemeltetésére.

(Az ebbe a típusba tartozó termeknél legfeljebb száz játékasztalt és maximum ezer pénznyerő automatát lehet működtetni.) A szándékot azóta tettek követték, a projektek előkészítése javában zajlik. Információnk szerint a tárca a kiszemelt települések vezetésével tárgyal annak érdekében, járuljanak hozzá az új kaszinók kialakításához.

Nyáron ugyan még bizonytalan volt, hol lehetnek a játékbarlangok, értesülésünk szerint viszont mostanra kezd kialakulni a konkrét kör: Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Esztergomban, Siófokon, Székesfehérváron, Győrött és Pécsen lehet kaszinó.

Önkormányzati források szerint Miskolcon a napokban adta elvi támogatását a közgyűlés a beruházásra. A fideszes képviselők szerint a kaszinó élénkítené a város turizmusát, és nem mellékesen új munkahelyeket teremtene. Az ellenzék részéről viszont inkább úgy vélték, ilyen szórakozásra most nem nagyon van kereslet a régióban.

Szegeden is túl vannak már a jóváhagyáson. Erről Botka László polgármester tájékoztatta a Népszabadságot. A város egy véleményezést kérő levelet kapott az ügyben, s a képviselő-testület támogatta az elképzelést.

Debrecenben is érdeklődtünk, az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy az önkormányzati közgyűlés már csaknem két éve, 2011. november 24-i gyűlésén elfogadta és támogatta egy II. kategóriájú játékkaszinó üzemeltetésére a koncessziós pályázat kiírását, s ezt azóta is fenntartják. Akkor Kósa Lajos polgármester előterjesztőként kérte a önkormányzat hozzájárulását, miután játékkaszinót szeretett volna működtetni a megyeszékhelyen a helyi Fórum Bevásárló Központ Zrt. és a Vegas Fórum Kft. A város elvi támogatása attól függetlenül áll, hogy végül ki valósítja meg a beruházást, így most ezt a kérdést már nem kellett újra megszavaztatni.

Információnk szerint Pécsen is született már előterjesztés a közelmúltban Páva Zsolt polgármester részéről. Amolyan indoklásképpen úgy vélekedett: „a játékkaszinó tipikusan a város központi területén, a belvárosban működő létesítmény, melynek helye volt és lesz is Pécsett”.

Az ügyben kerestük az NGM-t is, de csak annyit mondtak, hogy kérdéseinkre a megjelenő pályázati kiírásból kaphatjuk meg a választ. A városok elvi támogatásaival kapcsolatban pedig forduljun az érintett települési önkormányzatok honlapjához. Miután persze eddig hivatalosan nem nevezték meg a kiszemelt városokat, így csak a saját listánkra tudtunk támaszkodni. A fejleményekkel kapcsolatban kérdéseket küldünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szerencsejáték-felügyeleti Főosztályához is, ám onnan a nemzetgazdasági tárcához irányítottak minket, mondván: mindenben a minisztérium az illetékes.

A napokban benyújtott jövő évi költségvetés tervezetéből azonban kiderült néhány további részlet. E szerint jövőre nem tíz, csupán kilenc kaszinó megnyitását tervezi a kormány (a lehetséges helyszínek közül eddig az említett nyolc város ismert), az ezekből várt koncessziós díj egyenként 53,9 millió forint lenne évente. A szerencsejáték-koncessziós díjból egyébként jövőre összesen 2,1 milliárd forintot szeretne látni az állam. Ebben már a jelenleg működő kaszinók – a fővárosban lévő kettő, illetve a soproni intézmény – díja is szerepel.

Szerencsejáték-„soron” a jövő évi bevételeket még meghatározó tételként a játékadó egészítené ki, amelyet bevételeik után persze az új kaszinóknak is fizetniük kell. Ám hiába az iparág mesterséges bővítése, a költségvetés ezen tételekből méretes csökkenéssel számol az idei tervekhez képest. A jövő évre játékadóból csupán 33 milliárd forint bevétellel számol a kormány a 2013-ra várt 47 milliárd után. A 2012-ben ténylegesen befolyt 52,4 milliárd forinthoz képest így már csaknem 20 milliárd forint lehet az elmaradás – a kaszinókon kívül működő nyerőgépek betiltása miatt.

 

A Doyle Brunson Pókerklub megnyitója. Az állam újraosztja a lapokat
A Doyle Brunson Pókerklub megnyitója. Az állam újraosztja a lapokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.